Mattis: “V Iraku nismo, da bi komurkoli zasegli nafto”

ZDA Iraku ne bodo zaplenile nafte, je danes v Bagdadu dejal ameriški obrambni minister James Mattis, s čimer je želel pomiriti Iračane glede izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa. Poveljnik koalicijskih sil pod vodstvom ZDA Stephen Townsend je v imenu Mattisa izrazil prepričanje, da ameriškim silam po zavzetju Mosula ne bo treba zapustiti Iraka.

James Mattis Foto: Wikipedia/Monica King
James Mattis Foto: Wikipedia/Monica King

BAGDAD > James Mattis je po srečanju z evropskimi partnerji minuli teden tokrat prvič po nastopu položaja na obisku v Iraku.

Donald Trump je tako med predvolilno kampanjo kot po izvolitvi večkrat dejal, da bi morale ZDA zapleniti iraško nafto, s čimer bi financirale svojo prisotnost v državi in obenem odvzele skrajni skupini Islamska država ključen vir prihodka.

Trump dejal, da bi ZDA “morale obdržati nafto” po umiku večine vojakov iz države

Med obiskom na sedežu ameriške obveščevalne agencije Cia je denimo minuli mesec Trump ob sklicevanju na rek, da zmagovalec pobere vse, dejal, da bi ZDA “morale obdržati nafto” po umiku večine vojakov iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A Mattis, upokojeni general, ki je poveljeval enotam med invazijo na Irak leta 2003, je to idejo danes zavrnil. “Vsi v Ameriki smo v splošnem vseskozi plačevali za plin in nafto in prepričan sem, da bomo to počeli tudi v prihodnosti,” je ob začetku obiska novinarjem dejal Mattis. “V Iraku nismo, da bi komurkoli zasegli nafto,” je dodal.

Poleg izjav o nafti je bil Trump v Iraku deležen kritik tudi na račun svojega izvršnega ukaza, s katerim je začasno prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih držav, vključno z Irakom. Sodišča so sicer prepovedala izvajanje ukaza, a Bela hiša že pripravlja novega, s katerim bi zaobšli sodno odločitev.

Kot je danes dejal Mattis, novega besedila še ni videl, je pa prepričan, da glede vstopa v ZDA ne bo težav za Iračane, ki so se borili na strani ameriških sil ali sodelovali z njimi, še poroča AFP.

Townsend: “Ne pričakujem, da nam bo vlada sporočila, naj odidemo.”

Townsend je menil, da ameriškim silam po zavzetju Mosula s strani koalicije, ki ji poveljujejo ZDA, ne bo treba zapustiti Iraka: “Ne pričakujem, da nam bo vlada sporočila, naj odidemo. Iraška vlada je spoznala, da gre za kompleksen boj, v katerem rabijo pomoč koalicije tudi po koncu boja za Mosul,” je dejal.

Iraške sile so operacijo za zavzetje Mosula začele 17. oktobra. Do zdaj so bile uspešne pri boju za vzhodni del mesta. V nedeljo so začele še z operacijo za zavzetje zahodnega dela. Koalicijo sestavlja več kot 9000 osebja, več kot polovica je Američanov.

“To je partnerstvo. Bili so razburljivi časi, toda brez dvoma so po današnjih pogovorih Iračani, iraška vojska, iraško vodstvo prepoznali vrednost koalicije,” je po srečanju z iraškim premierjem Hajderjem al Abadijem povedal Mattis. Al Abadi vztraja, da so iraške sile “edine, ki se borijo”, toda pravi, da je zunanja pomoč ključna, to si želi tudi v prihodnje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano