Mattarella najresnejši kandidat za italijanskega predsednika

Ustavni sodnik Sergio Mattarella je po poročanju italijanskih medijev kandidat premierja Mattea Renzija za predsednika Italije. Poslanci Renzijeve levosredinske Demokratske stranke (PD) naj bi se sporazumeli o podpori 73-letnemu Mattarelli, medtem ko naj bi mu opozicijska Naprej Italija Silvia Berlusconija nasprotovala.

Ustavni sodnik Sergio Mattarella je po poročanju italijanskih medijev kandidat premierja Mattea Renzija (na fotografiji) za predsednika Italije. Foto: Reuters
Ustavni sodnik Sergio Mattarella je po poročanju italijanskih medijev kandidat premierja Mattea Renzija (na fotografiji) za predsednika Italije. Foto: Reuters

RIM > Danes ob 15. uri se bo 1009 elektorjev "spopadlo" z volitvami 12. predsednika Italije, ki bo v Kvirinalu nasledil 89-letnega Giorgia Napolitana. Volilno skupščino sestavlja 630 poslancev spodnjega doma parlamenta in 321 senatorjev ter 58 predstavnikov 20 dežel. Z začetkom volitev se vse druge aktivnosti parlamenta prekinejo in bodo znova stekle šele po izvolitvi predsednika.

V prvih treh krogih je za izvolitev potrebna dvotretjinska večina, nato pa le še absolutna. Ker dveh tretjin glasov naj ne bi mogel zbrati noben kandidat, se bo prava bitka predvidoma začela šele s četrtim krogom v soboto ali nedeljo.

Kandidate za predsednika predlagajo politične stranke in največ možnosti za izvolitev ima načeloma kandidat najmočnejše od njih. Renzijeva PD svojega kandidata zaenkrat uradno ni razkrila, po nekaterih ugibanjih naj bi to storila šele pred četrtim krogom. V prvih treh krogih danes in v petek naj bi poslanci PD medtem oddali prazne glasovnice.

Vendarle pa italijanski mediji danes družno pišejo, da je odločitev sprejeta in da je premierjev izbranec 73-letni ustavni sodnik, sicer pa bivši minister Mattarella. Ta je svojo politično pot začel v vrstah krščanskih demokratov, a je kasneje prestopil v levosredinski tabor. Njegova najvišja politična funkcija je bilo mesto namestnika premierja v letih 1998-1999 v vladi Massima D'Aleme. Prihaja iz sicilske politične družine in njegovega brata je leta 1980 ubila mafija.

PD ima v volilni skupščini manj kot 450 glasov in je daleč od večine, potrebne za izvolitev predsednika, zato mora Renzi poiskati kompromisnega kandidata, ki ga bo podprla še kakšna druga stranka. Kot ključna se je ves čas omenjala predvsem podpora Berlusconijeve konservativne Naprej Italija, druge največje stranke v parlamentu.

A kot pišejo mediji, se Berlusconi z izbiro Mattarelle ne strinja. "Renzi izziva Berlusconija," nastalo situacijo v današnji izdaji komentira La Stampa. Bivši premier in medijski tajkun naj bi Mattarelli zameril, da je leta 1990 odstopil kot tedanji minister za šolstvo, in sicer v znak nasprotovanja zakonu, ki je favoriziral Berlusconijeve televizijske mreže.

Izvolitev Mattarelle je v četrtem krogu mogoča, če bi zanj skupaj glasovali elektorji iz vrst PD, "odpadniki" iz opozicijskega populističnega gibanja Pet zvezd ter člani leve opozicije.

STA


Najbolj brano