Mattarella gostil vidne osebnosti slovenske manjšine

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes na Kvirinal povabil vidne osebnosti iz vrst slovenske manjšine v Italiji. Gostje so mu izročili spomenico, ki je nekakšen seznam odprtih vprašanj slovenske narodne skupnosti v Italiji, poroča na svoji spletni strani Primorski dnevnik.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella Foto: Wikipedia
Italijanski predsednik Sergio Mattarella Foto: Wikipedia

RIM, TRST> Italijanski predsednik Sergio Mattarella se je srečal s poslanko v italijanskem parlamentu Tamaro Blažina, predsednico paritetnega odbora za vprašanja manjšine Ksenijo Dobrila, podpredsednikom deželnega sveta Furlanije-Julijske Krajine Igorjem Gabrovcem, predsednikoma osrednjih organizacij slovenske manjšine v Italije, Rudijem Pavšičem iz SKGZ in Walterjem Bandljem iz SSO, predsednico Slovenskega stalnega gledališča Bredo Pahor ter z Bojanom Brezigarjem in Dušanom Udovičem s Primorskega dnevnika.

Gostje so Mattarelli izročili spomenico, ki je nekakšen seznam odprtih vprašanj slovenske narodne skupnosti v Italiji. V njej podpisniki ugotavljajo, da se je splošno razpoloženje do Slovencev v Furlaniji-Julijski krajini bistveno spremenilo na boljše, kar je povezano tudi z odnosi med Italijo in Slovenijo. Ti zelo dobri odnosi so prišli do izraza tudi ob nedavnem obisku Mattarelle v Ljubljani, piše Primorski dnevnik.

Spomenica sicer sestoji iz osmih krajših poglavij, ki zadevajo težave pri pisanju imen in priimkov ter slovenščino v javni upravi, šolstvo, glasbeno vzgojo, volilno zakonodajo, založništvo in oddaje italijanske televizije RAI, Slovensko stalno gledališče, financiranje manjšine ter manjšino in reforme. V preambuli spomenice je govora tudi o sodelovanju med slovensko in italijansko manjšino v Sloveniji.

STA


Najbolj brano