Mars Foods bo potrošnikom svetoval naj njihove proizvode uživajo zmerno

Prehrambeni velikan Mars Foods, ki med drugim proizvaja omake Uncle Ben's, bonbone M&M's in čokoladke Snickers, se je pridružil trendu v prehrambeni in pijačarski industriji. Tako kot vedno več podjetij bo potrošnikom svetoval, naj nekatere njihove proizvode uživajo zmerno, četudi so "okusni, priročni in zabavni".

BRUSELJ > Mars Foods bo tako v imenu večje preglednosti napravil seznam izdelkov, za katere priporoča, da se ne uživajo pogosteje kot enkrat tedensko. Po drugi strani pa bo sestavil tudi seznam ostalih proizvodov, katerih dnevno uživanje pa z zdravstvenega vidika ni sporno, je nedavno poročal spletni portal Euractiv.

Seznama bosta enkrat v naslednjih mesecih dostopna na spletni strani podjetja. Poleg tega se je zavezal tudi k dopolnitvi vsebine na embalaži izdelkov, tako da bo že na njej mogoče videti, v kolikšni meri jih je priporočeno uživati.

Marsovi recepti za številne proizvode, ki jih dnevno uživajo milijoni po vsem svetu, so precej stari, v preteklosti pa niso veljala enaka zdravstvena priporočila kot danes. Zato se je pojavila potreba po spremembah. V podjetju so se namreč kljub pritiskom nutricionistike odločili za ohranitev tradicionalnih receptur, kar pa ob sodobnih prehranskih standardih prinaša izzive glede priporočenih količin zaužitega sladkorja, soli in maščob.

Tako je v nekaterih izdelkih mogoče najti višje vsebnosti zdravstveno problematičnih snovi, zato jih bo Mars začel posebej označevati kot neprimerne za uživanje več kot en dan v tednu.

Nekatere proizvode pa bodo v tem prehrambenem velikanu v kratkem vseeno prilagodili novim razmeram na trgu in tako zmanjšali tako vsebnost sladkorja in soli kot maščob.

Na splošno se je podjetje zavezalo, da bo v naslednjih petih letih vsebnost soli v proizvodih zmanjšalo za petino. Do leta 2018 naj bi tudi zmanjšali količino dodanega sladkorja v omakah in prigrizkih.

Niso pa samo proizvajalci mastne, slane in sladke hrane ter sladkih pijač tisti, ki se zavedajo zdravstvenih tveganj, ki jih prinaša uživanje tovrstnih proizvodov.

Evropski pivovarji in proizvajalci žganih pijač prav tako opozarjajo, da je treba alkoholne pijače uživati v zmernih količinah, prav tako pa dodajajo priporočilo, da tovrstne izdelke uživajo le zdravi odrasli ljudje.

Ti koraki sovpadajo tudi s prizadevanju na ravni EU, kjer si je na primer Evropska komisija letos kot cilj zastavila, da bi v EU v povprečju za deset odstotkov zmanjšali vsebnost dodanih sladkorjev po različnih kategorijah hrane do 2020.

STA


Najbolj brano