Marksistična skupina prevzela odgovornost za samomorilski napad v Carigradu

Skrajna marksistična skupina je danes prevzela odgovornost za samomorilski napad v turističnem središču Carigrada, v katerem je v torek poleg napadalke umrl policist.

V torek zgodaj zvečer je  Elif Sultan Kalsen prišla na policijsko postajo v starem mestnem jedru Carigrada, ki je zelo priljubljen med turisti in v katerem se med drugim nahajata sloviti Modra mošeja in Hagija Sofija.  Foto: Igor Mušič
V torek zgodaj zvečer je Elif Sultan Kalsen prišla na policijsko postajo v starem mestnem jedru Carigrada, ki je zelo priljubljen med turisti in v katerem se med drugim nahajata sloviti Modra mošeja in Hagija Sofija.  Foto: Igor Mušič

CARIGRAD > Skupina je stala tudi za neuspelim napadom na policijo pred uradom turškega predsednika v Carigradu 1. januarja, v katerem pa ni bil nihče poškodovan.

Revolucionarna ljudska osvobodilna stranka-fronta (DHKP-C) je v izjavi na svoji spletni strani sporočila, da je napad izvedla njihova članica Elif Sultan Kalsen. Po poročanju turških medijev gre za žensko sredi 20. let, ki je aktivna članica skupine.

V torek zgodaj zvečer je prišla na policijsko postajo v starem mestnem jedru Carigrada, ki je zelo priljubljen med turisti in v katerem se med drugim nahajata sloviti Modra mošeja in Hagija Sofija. Ko se je razstrelila, je poleg nje umrl še policist, še eden je bil lažje ranjen.

Kot je sporočila skupina DHKP-C, je bil napad uperjen proti vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj (AKP), in sicer zaradi odločitve sodišča ta teden, da štirim nekdanjim ministrom, obtoženim korupcije, ne bodo sodili.

Tako kot po napadu 1. januarja so še navedli, da je tudi tokratni napad povračilni ukrep za smrt najstniškega protestnika Berkina Elvana. Ta je umrl marca 2014, po 269 dneh v komi zaradi poškodb, ki mu jih je med množičnimi protivladnimi protesti spomladi 2013 zadala policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

DHKP-C tako Turčija, EU in ZDA uvrščajo med teroristične organizacije. V zadnjih letih je izvedla niz sporadičnih in včasih smrtonosnih napadov v Turčiji in tujini. Med drugim je prevzela odgovornost za napad februarja 2013 na ameriško veleposlaništvo v Ankari, v katerem je bil ubit varnostnik.

STA


Najbolj brano