Hrvaški mejni spor s Črno goro odgnal iskalce nafte

Hrvaški načrti za iskanje nafte v Jadranu so naleteli na ovire. Ameriški Marathon Oil in avstrijski OMV sta namreč odstopila od podpisa pogodbe za izkoriščanje ogljikovodikov zaradi nerešenega mejnega vprašanja hrvaške meje s Črno goro.

Ravno pred nekaj dnevi so aktivisti Greenpeace Slovenija  in 
Global 2000 pripravili protest na  bencinskih črpalkah OMV in 
avstrijsko družbo pozvali, naj se umakne z Jadrana. Foto: Georg Mayer/Greenpeace
Ravno pred nekaj dnevi so aktivisti Greenpeace Slovenija in Global 2000 pripravili protest na bencinskih črpalkah OMV in avstrijsko družbo pozvali, naj se umakne z Jadrana. Foto: Georg Mayer/Greenpeace

ZAGREB > Hrvaška je že pred časom razpisala koncesije za iskanje iz raziskovanje nafte in plina v Jadranu. Na razpisu je izbrala pet družb, največ koncesij za vrtine v obdobju prihodnjih petih let je podelila prav konzorciju družb Marathon Oil in OMV. Vrtanje bi se moralo začeti že letos. A zdaj sta dva največja odstopila z obrazložitvijo, da ne moreta tvegati zaradi nerešenega spora s Črno goro. Hrvaški Jutarnji list pa je med razlogi za ameriško-avstrijski odstop zapisal tudi zadnji spor zaradi arbitraže s Slovenijo.

Med dobitniki koncesij za vrtine so tako za zdaj ostali so še italijanski Eni, britanski Medoilgas in hrvaška Ina. Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak in predsednica uprave agencije za ogljikovodike Barbara Dorić sta napovedala, da bodo drugi razpis za raziskovanje in izkoriščanje ogljikovodikov objavili septembra.

Odstop glavnih dveh koncesionarjev pa je razveselil okoljsko organizacijo Greenpeace, ki nasprotuje temu hrvaškemu projektu. Vrtanju ni naklonjena niti hrvaška javnost, nekateri so napovedali celo referendum o tem. KG


Najbolj brano