Mama oklofutala sina, ki je metal predmete na policijo

V Baltimoru je bilo po ponedeljkovih nemirih v torek in sredo mirno, v sredo pa so proti policijskemu nasilju protestirali med drugim v New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Indianapolisu in drugje po ZDA. Zadnji smrtni primer temnopoltega osumljenca v rokah policije je oživel pozive za korenite reforme.

Mama, ki je svojega najstnika opazila med metanjem predmetov na policijo, ga je javno pred kamerami oklofutala. Foto: Youtube
Mama, ki je svojega najstnika opazila med metanjem predmetov na policijo, ga je javno pred kamerami oklofutala. Foto: Youtube

BALTIMORE > Zagovorniki človekovih pravic so že po lanskoletnih odmevnih smrtnih primerih neoboroženih temnopoltih osumljencev na Staten Islandu v New Yorku in v Fergusonu v Missouriju zahtevali spremembe pravosodnega sistema, tokrat pa se jim je pridružila tudi morebitna naslednja predsednica ZDA Hillary Clinton.

Clintonova je v torek na univerzi Columbia v New Yorku dejala, da je potrebno narediti konec masovnemu zapiranju temnopoltih in reformirati sistem. Izrekla se je proti ostrim zakonom, med drugim tudi proti zakonu iz leta 1994, ki ga je podpisal njen soprog in je uvedel višje kazni za razne prekrške in zločine. Zaradi tega jo sedaj še z večjim užitkom napadajo republikanski kandidati in konservativni komentatorji.

Clintonova za acionalno razpravo v smeri zmanjšanja zaporniške populacije

Clintonova želi telesne kamere za vse policiste, znižanje kazni za manj pomembna ali manj nevarna kazniva dejanja, več denarja za programe duševnega zdravljenja in zdravljenja odvisnosti od mamil. “Potrebno je presekati cikle revščine, obupa in nasilja v ameriških mestih in sprožiti nacionalno razpravo v smeri zmanjšanja zaporniške populacije.”

Predsednik Barack Obama je lani decembra kongresu predlagal, naj potrdi 263 milijonov dolarjev za boljše urjenje policistov in več kamer, vendar je za kongresne republikance to zapravljanje denarja. Gre za probleme v mestih, kjer nimajo svojih volilcev. Najbolj nazorno je odnos do tega pokazal republikanski predsedniški kandidat Rand Paul, ki je Baltimoru dejal, da je bil vesel, da se vlak, s katerim se je peljal skozi mesto, tam ni ustavil.

V isti sapi je napadel Clintonovo, ker si je drznila pohvaliti sodelovanje med njim in demokratskim senatorjem iz New Jerseyja Coryjem Bookerjem na področju sprememb kazenske zakonodaje.

V Baltimoru je županja Stephanie Rawlings Blake v sredo obljubila, da preiskava smrti 25-letnega Freddieja Grayja poteka, policija pa bo državnemu tožilstvu Marylanda izsledke predala v petek. Gray je umrl 19. aprila teden dni po aretaciji zaradi zloma hrbtenice. Policisti so ga zdravega vrgli v policijsko intervencijsko vozilo, iz katere so ga potegnili polomljenega. Vseh šest vpletenih policistov so suspendirali. Poteka tudi preiskava zveznega pravosodnega ministrstva.

Mama javno oklofutala sina

V Baltimoru so se kljub izrednim razmeram in policijski uri od 22. do 5. ure protesti v mestu nadaljevali, vendar brez divjanja, kot v ponedeljek, ko so razjarjene tolpe ropale trgovine, zažigale zgradbe in metale v policiste, kar jim je prišlo pod roko. Po mestu patruljira 3000 pripadnikov nacionalne garde in policistov, kar je eden od razlogov za mir.

Pomaga tudi ogorčenje predsednika Baracka Obame in drugih vladnih predstavnikov, ki priznavajo, da je policijskega nasilja preveč, obenem pa nimajo niti najmanjšega razumevanja za nasilne proteste. Pomagala je tudi mama, ki je svojega najstnika opazila med metanjem predmetov na policijo in ga javno pred kamerami oklofutala.

Šole so bile v Baltimoru v torek, dan po pogrebu Grayja in nemirih, še zaprte, v sredo pa so se spet odprle. Mir je prišel prepozno za mestno moštvo poklicne lige v baseballu Baltimore Orioles, ki je moralo prvič v zgodovini igrati pred praznim in zaklenjenim stadionom.

STA


Najbolj brano