Malezijci “skoraj prepričani”, da so na Reunionu ostanki MH370

V Maleziji so “skoraj prepričani”, da so razbitine, ki so jih v sredo našli na otoku Reunion v Indijskem oceanu, kakih 600 kilometrov vzhodno od Madagaskarja, ostanki dolgo pogrešanega boeinga 777 družbe Malaysia Airlines. V Avstraliji malce bolj zadržano ocenjujejo, da gre za “zelo pomemben razvoj dogodkov” v razpletanju skrivnosti leta MH370.

Fotografija je simbolična. Foto: Ho
Fotografija je simbolična. Foto: Ho

KUALA LUMPUR, SYDNEY > Prepričanje, da gre za razbitine letala, ki je z 239 ljudmi na krovu brez sledi izginilo marca lani, ko je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, je danes za agencijo Reuters izrazil namestnik malezijskega ministra za promet Abdul Aziz Kaprawi.

“Skoraj gotovo je, da je flaperon z letala boeing 777. Naš glavni preiskovalec mi je to povedal,” je dejal Abdul Aziz. Kot je še povedal, se malezijska ekipa odpravlja na Reunion, preverjanje, ali gre za ostanke leta MH370, pa naj bi jim vzelo dva dni.

Na francoski otok je sicer naplavilo približno dva metra dolg del krila, znan kot flaperon. Strokovnjaki za letalstvo so že v sredo na podlagi fotografij ocenili, da najdba zelo spominja na flaperon boeinga 777.

Francoska agencija BEA za preiskovanje letalskih nesreč je medtem v sredo sporočila le, da najdene razbitine preiskujejo in da je za zaključke še prezgodaj. Pri preiskavi delov, ki jo opravljajo v mestu Toulouse, se jim bo pridružila tudi ekipa malezijskih preiskovalcev.

Na obali otoka Reunion, na istem mestu kot ostanke letala, so sicer danes odkrili tudi del rjavega kovčka, ki ga bodo prav tako izročili preiskovalcem.

Iskanje izginulega letala, na čelu katerega je Avstralija, se je sicer osredotočilo na 50.000 kvadratnih kilometrov veliko območje na jugu Indijskega oceana ob Avstraliji, slabih 4000 kilometrov stran od Reuniona. A obenem je lanski let MH370 edini primer v zadnjih 20 letih, ko je boeing 777 strmoglavil južno od ekvatorja, piše Reuters.

Avstralski minister za promet in infrastrukturo Warren Truss je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes ocenil, da je najdba razbitin letala na Reunionu “zelo pomemben razvoj dogodkov” v lovu za MH370. Po njegovem je možno, da gre za ostanke dolgo pogrešanega letala.

Kot je pojasnil Truss, se Reunion resda nahaja zelo daleč od iskalnega območja, na katerega so se osredotočili, vendar pa ni v nasprotju z ugotovitvami preiskovalcev. V 16 mesecih lahko del krila opravi zelo dolgo pot, je dejal in spomnil, da se najdenih razbitin držijo školjke, kar kaže, da so bile dolgo časa v vodi.

Avstralski strokovnjaki sicer še naprej ocenjujejo, da je glavnina letala nekje na morskem dnu na območju ob obali Avstralije, ki ga preiskujejo, in zaenkrat iskalne strategije ne nameravajo spreminjati. Bodo pa temeljito preiskali okolico Reuniona, a to je v osnovi naloga malezijskih in francoskih preiskovalcev, je povedal.

STA


Najbolj brano