Malezija ne želi izročiti trupla Kim Jong Nama, dokler ne dobi vzorcev DNK

Malezija je danes sporočila, da trupla polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, Kim Jong Nama, kljub zahtevi Pjongjanga ne bodo izročili Severni Koreji, dokler družina ne bo posredovala vzorcev DNK. V Maleziji poteka preiskava umora, ki sta ga po trditvah Južne Koreje izvedli agentki severnokorejske obveščevalne službe.

Pjongjang Foto: Wikipedia/ Laika Ac
Pjongjang Foto: Wikipedia/ Laika Ac

KUALA LUMPUR > Preiskovalci skušajo ugotoviti, s katerim strupom so poškropili Kim Jong Nama, medtem ko se je v začetku tedna pripravljal na vkrcanje v letalo na letališču v Kuala Lumpurju.

Po navedbah malezijskih oblasti severnokorejska stran nasprotuje obdukciji trupla, vendar v Kuala Lumpurju vztrajajo, da trupla ne bodo predali, dokler ne bodo opravljene vse preiskave.

Predstavnik malezijske policije je povedal, da doslej trupla ni prišel identificirat noben član družine, oblasti pa, da bi lahko dokončno potrdile identiteto umrlega, potrebujejo vzorec DNK.

Severnokorejski veleposlanik v Maleziji Kang Chol je nato kasneje danes napovedal, da bo Pjongjang zavrnil kakršnekoli rezultate obdukcije, ki jo bodo izvedli v Maleziji. Dodal je, da se je danes sestal z visokim predstavnikom malezijske policije in od njega odločno zahteval izročitev trupla. To je bil prvi uradni odziv Severne Koreje potem, ko so Kim Jong Nama našli mrtvega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Jong Un.

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Jong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Jong Unom ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi znebiti svojega polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

V povezavi z umorom so doslej malezijske oblasti pridržali dve ženski in moškega, iščejo pa še več osumljencev.

STA


Najbolj brano