Malala ob 18. rojstnem dnevu s sporočilom svetovnim voditeljem

Nobelova nagrajenka Malala Jusafzaj, ki današnji 18. rojstni dan preživlja na sirski meji, svetovnim voditeljem sporoča, da na cedilu puščajo sirske otroke.

Malala Jusafzaj
Malala Jusafzaj 

LONDON > “Danes imam sporočilo za voditelje te države, regije in sveta: na cedilu puščate sirske ljudi, še posebej otroke. To je srce parajoča zgodba - največje begunske krize zadnjih desetletij.”

Mlada pakistansko aktivistko Malalo Jusafzaj, ki so jo oktobra 2012 na šolskem avtobusu v glavo ustrelili pakistanski talibani, je v libanonski dolini Beka odprla šolo za več kot 200 sirskih deklet, ki živijo v begunskem taborišču.

Šola bo dekletom, starim med 14 in 18 let, omogočala izobrazbo in pridobitev različnega znanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Počaščena sem, da lahko svoj 18. rojstni dan obeležim s pogumnimi in navdiha polnimi sirskimi dekleti,” je povedala Malala. Ob tem je dodala: “Tukaj sem v imenu 28 milijonov otrok, ki zaradi oboroženega konflikta ne morejo v šolske klopi.”

“Njihov pogum in predanost za nadaljevanje šolanja v oteženih razmerah navdihuje ljudi po vsem svetu in naša dolžnost je, da jim stojimo ob strani,” je še menila.

V Libanonu je skoraj 1,2 milijona registriranih sirskih beguncev, čeprav je njihovo dejansko število verjetno še večje.

STA


Najbolj brano