Makedonski politiki brez dogovora o izhodu iz krize

Voditelji štirih največjih makedonskih političnih strank so se po današnjem doslej drugem srečanju, namenjenem iskanju rešitve za globoko politično krizo v državi, pričakovano razšli brez dogovora. Vodja glavne opozicijske stranke SDSM Zoran Zaev je po pogovorih ponovil, da njegova stranka vztraja, da mora premier Nikola Gruevski odstopiti.

Kumanovo
Kumanovo  

SKOPJE > V Skopju so se danes - podobno kot že minuli četrtek - za zaprtimi vrati sestali vodja vladajoče VMRO-DPMNE Gruevski, vodja opozicijske SDSM Zaev, Ali Ahmeti iz koalicijske Demokratske unije za integracijo (DUI) in vodja Demokratske stranke Albancev (DPA) Menduh Thaci. Na sestanku sta sodelovala tudi ameriški veleposlanik Jess Baily in vodja delegacije EU Aivo Orav. A kot poročajo tuje tiskovne agencije, zbližanja stališč tudi danes ni bilo.

Po besedah Zaeva so danes vsi dali na mizo svoje predloge tem za pogovor, a jih niso odpirali, saj je treba pred tem izpolniti še nekaj pogojev - da bodo vsi udeleženci enakopravni v dialogu in da bo to, kar se bodo dogovorili, nato tudi uresničeno. Novo srečanje je predvideno za 26. maj.

Kot je sicer še potrdil Zaev, se bosta z Gruevskim v torek sestala v Strasbourgu in skušala doseči napredek ob pomoči predstavnikov EU. Kot je dejal, pričakuje, da bo slišal konkretne predloge za rešitev politične krize, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ahmeti in Thaci izjav po srečanju nista dajala, Gruevski pa je dejal le, da jo bo dal kasneje. V Skopju se sicer ob 20. uri začenja provladni shod v organizaciji VMRO-DPMNE, na katerem bo zbrane nagovoril tudi premier.

STA


Najbolj brano