Makedonska policija dopustila vstop vsem 1500 beguncem

Makedonska policija je v soboto zvečer dopustila vstop v državo več kot 1500 beguncem, večinoma Sircem, ki so na nikogaršnjem ozemlju ne meji z Grčijo tri dni čakali, da bi lahko nadaljevali pot proti Evropski uniji. Že ponoči je iz Gevgelije proti meji s Srbijo krenilo več kot 50 avtobusov z begunci.

Makedonska policija je  dopustila vstop v državo več kot 1500 
beguncem, večinoma Sircem, ki so na nikogaršnjem ozemlju 
ne meji z Grčijo tri dni čakali, da bi lahko nadaljevali pot proti 
Evropski uniji.
Makedonska policija je dopustila vstop v državo več kot 1500 beguncem, večinoma Sircem, ki so na nikogaršnjem ozemlju ne meji z Grčijo tri dni čakali, da bi lahko nadaljevali pot proti Evropski uniji. 

SKOPJE > Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, makedonski policisti minulo noč niso skušali preprečiti beguncem, da bi vstopili v državo. Pred tem je Makedonija zaradi pritiska migrantov razglasila celo izredne razmere, policija pa je proti njim uporabila tako gumijevke kot šok granate. Več ljudi je bilo ranjenih.

Zdaj na meji ni nobenega od približno 2000 beguncev, med njimi tudi ženske in otroci, ki so tam obtičali v četrtek. Nekaj sto se jih vmes že prebilo v Makedonijo, v kateri pa ne nameravajo ostati, ampak želijo pot nadaljevati naprej preko Srbije proti EU.

Po poročanju dopisnika srbske tiskovne agencije Tanjug je že minulo noč iz Gevgelije proti Srbiji krenilo najmanj 50 avtobusov z begunci in migranti. Proti Srbiji odhajajo tudi s taksiji in drugimi vozili. Po navedbah Tanjuga gre za najmanj 5000 ljudi.

Srbija meje z Makedonijo za begunce ne zapira, ampak jim prav tako omogoča, da s pomočjo javnega prevoza - od vlakov do avtobusov in drugih vozil - prečkajo državo do meje z Madžarsko.

Trenutno na grško-makedonski meji ni nobene večje skupine beguncev. Kot je za AFP povedal tiskovni predstavnik Ivo Kotevski, bodo v prihodnje v državo spuščali samo omejeno število migrantov. Napovedal je, da bo makedonska policija počakala, da sedanja skupina beguncev prečka državo, šele nato bo spustila novo. “Sicer bomo imeli v Makedoniji humanitarno krizo,” je dejal.

V prihodnjih dneh pričakujejo nov val beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so trenutno na poti z grških otokov na celino, navaja AFP.

STA


Najbolj brano