Makedoniji primanjkuje vagonov za prevoz migrantov

Makedonija je v sredo opozorila, da ji zmanjkuje železniških vagonov, s katerimi bi prepeljala migrante, ki so na poti v EU, zaradi česar je za pomoč zaprosila sosednje države. Stanje je po besedah direktorja državnih železnic Nikole Kostova alarmantno.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

SKOPJE > “Makedonske železnice nimajo več zmogljivosti, da bi prepeljale vse tiste, ki želijo potovati v države zahodne Evrope,” je za televizijo Telma dejal Nikola Kostov.

“Razmere so alarmantne,” je dejal. Pri tem je imel v mislih naval migrantov na makedonsko mesto Gevgelija, kjer se tisoči želijo vkrcati na vlak proti Srbiji in nato po možnosti naprej v EU.

Po besedah Kostova so svoje zmožnosti izčrpali, obenem v naslednjih dneh pričakujejo še zaostritev razmer. Za pomoč so zaprosili sosednje države, a se ni odzvala še nobena, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kostov.

Glede na podatke agencije ZN za begunce (UNHCR) je samo v minulem tednu nekaj več kot 20.800 migrantov - skorajda vsi bežijo iz Sirije, Iraka in Afganistana - prispelo v Grčijo. Od tam potujejo naprej prek Makedonije in Srbije proti mejam EU.

Grške oblasti s trajekti prepeljejo na tisoče migrantov z otokov na celino, predvsem v Solun, kjer jih nato vkrcajo na avtobuse in odpeljejo na mejo z Makedonijo, piše AFP.

STA


Najbolj brano