Makedonija zaradi navala migrantov razglasila izredne razmere

Makedonija je danes na svoji južni meji z Grčijo zaradi izjemnega navala migrantov razglasila izredne razmere in bo za pomoč pri obvladovanju razmer vpoklicala vojsko, je sporočila vlada v Skopju.

SKOPJE > “Zaradi vse večjega pritiska na južni meji (...) ocenjujemo, da je na območju, kjer smo registrirali množične nezakonite prehode meje z grške strani, potreben večji in učinkovitejši nadzor,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v izjavi.

V skladu z zakonodajo razglasitev izrednih razmer pomeni možnost posredovanja vojske. Kot pričakuje vlada, bo sodelovanje vojske tako okrepilo varnost lokalnega prebivalstva kot tudi pripomoglo k boljši obravnavi migrantov.

Migranti v Makedonijo prispejo iz sosednje Grčije, ki se v zadnjih mesecih sooča z izjemnim navalom migrantov. Pred Makedonije nato potujejo v Srbijo, zadnjo postajo pred Madžarsko in s tem schengenskim območjem brez nadzora na mejah.

O posebej kritičnih razmerah v Makedoniji poročajo iz mesta Gevgelija, kjer se tisoči migrantov želijo vkrcati na vlak proti Srbiji. Na železniški postaji vladajo kaotične razmere in makedonska policija je tja napotila dodatne enote.

STA


Najbolj brano