Makedonija zaprla mejni prehod Gevgelija

Makedonija je danes zjutraj zaprla mejni prehod Gevgelija na meji z Grčijo. Na drugi strani meje je ostalo približno 5000 migrantov, je sporočila organizacija Zdravniki brez meja. Več kot 3500 ljudi pa poleg tega že več dni čaka v grškem obmejnem kraju Idomeni, so še opozorili.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

SKOPJE > Makedonija je v zadnjih dveh tednih preko meje spuščala le državljane Sirije, Iraka in Afganistana, druge pa je zavračala, četudi je šlo morda za begunce z vojnih območij, npr. v Somaliji. To je tiste, ki niso mogli nadaljevati poti proti Zahodni Evropi, močno razburilo in prišlo je tudi do več neredov.

V kraju Idomeni je danes pri enem od tovrstnih izgredov migrantov prišlo do nesreče, v kateri je umrl državljan Maroka. Splezal je na vagon vlaka, ki je stal v bližini meje, kjer so protestirali, pri tem pa se je oprijel električnega kabla nad glavo. To ga je ubilo.

Grška policija je proti tej skupini migrantov morala uporabiti tudi solzivec, da jih je umirila.

Makedonsko ministrstvo za notranje zadeve je danes sporočilo, da so od junija do danes zabeležili prihod več kot 300.000 migrantov. Samo minulo noč je ministrstvo izdalo potrdila nekaj manj kot 2800 beguncem iz Sirije, Iraka in Afganistana.

STA


Najbolj brano