Makedonija odprla mejo z Grčijo, Nizozemska za vračanje beguncev v Turčijo

Makedonija je za begunce in migrante znova odprla mejni prehod Gevgelija-Idomeni z Grčijo, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedal grški policijski vir v Idomeniju. Nizozemska, ki trenutno predseduje Svetu EU, pa je predlagala nov evropski načrt, po katerem bi begunce z grških otokov s trajekti vozili kar naravnost nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino.

Makedonija je ponovno odprla mejo z Grčijo, Nizozemska pa 
predlaga, da bi begunce z grških otokov s trajekti vozili 
naravnost nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino. Foto: STA
Makedonija je ponovno odprla mejo z Grčijo, Nizozemska pa predlaga, da bi begunce z grških otokov s trajekti vozili naravnost nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino. Foto: STA

SKOPJE, AMSTERDAM > Mejni prehod Gevgelija-Idomeni je Skopje v sredo začasno zaprlo in grški strani to utemeljilo z besedami, da je blizu makedonsko-srbske meje prišlo do zastoja, dodaja dpa.

Policija v Skopju je v sredo zvečer na spletni portal Deutsche Welle zanikala, da bi bil prehod dejansko zaprt. Kot so povedali, so prehod v sredo popoldne zaprli za zgolj 90 minut, kar je bila posledica krajše zapore na na meji s Srbijo.

Na grški strani tega železniškega prehoda je danes po navedbah očividcev kakih tisoč ljudi, ki so noč preživeli v šotorih in improviziranih zatočiščih. Okoli 800 migrantov je moralo noč preživeti na bencinski črpalki okoli 20 kilometrov južneje. “Zdaj v manjših skupinah znova prečkajo mejo,” je povedal grški policijski vir.

Nizozemska, ki trenutno predseduje Svetu EU, pa je predlagala nov evropski načrt, po katerem bi begunce z grških otokov s trajekti vozili kar naravnost nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino. O tem načrtu se pogovarjajo v več članicah EU, je za časnik Volkskrant povedal vodja poslanske skupine vladajočih socialdemokratov Diedrik Samsom.

Na drugi strani naj bi se EU obvezala, da bo letno sprejela od 150.000 do 250.000 beguncev. Pod temi pogoji bi bila Turčija pripravljena ostale begunce sprejeti nazaj, je pojasnil nizozemski politik.

STA


Najbolj brano