Makedonija migrantom še naprej omejuje prehod čez mejo

Makedonija na mejnem prehodu pri kraju Gevgelija na meji z Grčijo v državo spušča le migrante, ki nameravajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila makedonska policija. V sredo je Makedonija mejni prehod za migrante zaprla.

Makedonija na mejnem prehodu pri kraju Gevgelija na meji z 
Grčijo v državo spušča le migrante, ki nameravajo za azil 
zaprositi v Avstriji ali Nemčiji.
Makedonija na mejnem prehodu pri kraju Gevgelija na meji z Grčijo v državo spušča le migrante, ki nameravajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji. 

SKOPJE >Danes zjutraj so odprli mejni prihod za migrante blizu Gevgelije, a v državo lahko vstopijo samo tisti migranti, ki jim na grških registracijskih dokumentih piše, da sta končni destinaciji bodisi Avstrija ali Nemčija,” je za AFP povedal neimenovani visoki predstavnik policije v Skopju.

Kasneje je AFP poročala, da je okoli 2000 migrantov, ki so se nabrali na grški strani mej, že začelo prehajati mejo. Po navedbah makedonske policije bodo migranti morali izvirati iz Iraka, Afganistana in Sirije, prav tako bodo morali izraziti željo po vložitvi prošnje za azil v Nemčiji ali Avstriji in zatrditi, da ne bodo ostali v Makedoniji. Tudi nemška tiskovna agencija dpa je kasneje poročala, da je meja za nekatere migrante znova odprta.

Grška policija pa je sporočila, da bo vse migrante na meji, ki prihajajo iz držav, kot so Pakistan, Alžirija in Maroko, poslala nazaj v Atene. Ob meji bodo lahko ostali le begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana, da bi lahko nadaljevali pot v primeru, če jih bodo makedonski organi spustili čez mejo.

STA


Najbolj brano