Makedonija Bruselj zaprosila za nujno pomoč

Uradno Skopje nosi posledice “nefunkcionalnega mehanizma EU” ter neizvajanja registracije migrantov v državah članicah EU, je na sestanku s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom danes v Bruslju povedal makedonski predsednik Gjorge Ivanov in zaprosil EU za pomoč.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je EU  zaprosil EU za 
pomoč v begunski krizi. Po njegovem mnenju je ključ rešitve 
problema v večjem nadzoru zunanjih meja EU.    Foto: Leo Caharija
Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je EU zaprosil EU za pomoč v begunski krizi. Po njegovem mnenju je ključ rešitve problema v večjem nadzoru zunanjih meja EU.  Foto: Leo Caharija

BRUSELJ > Makedonija se od samega začetka krize zanaša na lastne vire, medtem ko pomoči iz EU ni. Zato je Gjorge Ivanov EU danes zaprosil za nujno tehnično in finančno pomoč, so po navedbah srbske tiskovne agencija Tanjug sporočili iz kabineta makedonskega predsednika.

Makedonija bo sicer po besedah Ivanova še naprej spoštovala mednarodne obveze glede zdravljenja migrantov in bo upoštevala humanitarni vidik kljub prenatrpanosti objektov.

Po mnenju Ivanova je ključ rešitve problema v večjem nadzoru zunanjih meja EU. Ob tem je zaprosil za skupno strategijo EU in koordinirano mednarodno akcijo za reševanje problematike.

Frans Timmermans pa je dejal, da razume izzive, s katerimi se Makedonija srečuje pri reševanju begunske in migrantske krize ter poudaril, da se bo zavzel za čimprejšnje nudenje pomoči in podpore iz EU.

Ivanov je ob tej priložnosti še dejal, da je skrajni čas, da Makedonija nadaljuje s procesom integracije v EU. Kot je dejal, pričakuje, da bo Makedonija po volitvah končno dobila datum za začetek pogajanj z EU.

STA


Najbolj brano