Maersk stavi na Koper, MSC na Trst

Švicarski MSC, druga največja kontejnerska družba na svetu, je kupila 45 odstotkov družbe Tmt, ki upravlja sedmi pomol v pristanišču Trst. V Trstu želijo z novim družbenikom dati nov zalet letos nič kaj spodbudnim rezultatom na sedmem pomolu.

Sedmi pomol v tržaškem pristanišču bodo podaljšali. Foto: Damjan Balbi
Sedmi pomol v tržaškem pristanišču bodo podaljšali. Foto: Damjan Balbi

TRST > Pretovor kontejnerjev na tržaškem sedmem pomolu, ki ga upravlja družba Trieste marine terminal (Tmt), je namreč letos nazadoval. V prvem polletju je bil z 214.926 TEU kontejnerjev celo za desetino nižji kot v enakem obdobju lani, kažejo podatki družbe Tmt. Izjema je le letošnji julij, ki je bil v Trstu rekorden.

Slabše poslovanje v prvem polletju na sedmem pomolu je presenečalo, saj so v severni Jadran, začele voziti kar tri direktne ladijske linije z Daljnega vzhoda, ki jih držijo vsi najpomembnejši svetovni kontejnerski ladjarji na čelu z Maerskom in MSC. Medtem ko sta Koper (ob polletju so našteli 393.655 TEU zabojnikov) in Reka to izkoristila in pretovor kontejnerjev še povečevala, je pretovor v Trstu nazadoval. Za predsednika uprave družbe Tmt Pierluigija Maneschija gre enega od vzrokov za letošnji tržaški padec iskati tudi v Koper. “Danski Maersk namreč močno stavi na koprsko pristanišče, zato je pretovor v Trstu v padel v primerjavi z lani,” je dejal za tržaški časnik Il Piccolo. “A MSC zdaj očitno verjame v Trst in namerava naš terminal bolj izkoristiti,” napoveduje Maneschi. MSC zdaj v Trstu obvladuje petinski delež v pretovoru kontejnerjev, ki pa naj bi ga nameraval podvojiti. V Trstu omenjajo celo prihod ladij s 14.000 TEU kontejnerji na krovu; tako velikih še ni bilo.

Tudi sicer imajo v pristanišču Trst ambiciozne načrte: sedmi pomol nameravajo podaljšati za 200 metrov in razširiti za 20 metrov. MSC, oziroma njegova družba Marinvest, ki je dejanski novi družbenik, lahko delež poveča do 50 odstotkov, a kontrolo v Tmt bo še naprej obdržal drugi družbenik, to je TO Delta.

KG


Najbolj brano