Madžarski referendum o kvotah bo najbrž neveljaven zaradi prenizke udeležbe

Na Madžarskem se je današnjega referenduma o begunskih kvotah po prvih podatkih udeležilo 45 odstotkov volilcev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz vladajoče stranke Fidesz. To je pod 50-odsotnim pragom, tako da referendum, kot kaže, ne bo veljaven.

Madžarski predsednik Viktor Orban Foto: STA
Madžarski predsednik Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Volilci, ki so se udeležili referenduma, so po prvih podatkih z veliko večino oziroma 95 odstotki zavrnili obvezne begunske kvote za članice EU in s tem podprli tabor madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Ta je ob oddaji glasovnice na referendumu dejal, da so ponosni, da kot prvi glasujejo o tem vprašanju. “Žal smo edini,” je dodal.

Opozicija je referendum bojkotirala, nekatere stranke pa so volilce pozvale, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico.

Z referendumom je želel Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. A analitiki so poudarjali, da je šlo predvsem za poskus Orbana, da bi utrdil oblast.

STA


Najbolj brano