Nasilje med migranti in policisti na srbsko-madžarski meji se zaostruje

Več deset migrantom, ki vztrajajo ob srbsko-madžarski meji in zahtevajo, da se jim dovoli nadaljevanje poti proti Zahodu, je popoldne uspelo prebiti policijsko zaporo na meji in priti na Madžarsko. Jezna množica je na mejnem prehodu Röszke-Horgoš podrla del ograje, policisti pa so po prvem šoku proti njim uporabili solzivec in jih le ustavili.

Madžarska policija je danes na meji s Srbijo uporabila 
solzivec proti beguncem, ki so protestirali, ker ne morejo 
prečkati meje. Policijo na madžarski strani naj bi tudi obmetavali s kamni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Madžarska policija je danes na meji s Srbijo uporabila solzivec proti beguncem, ki so protestirali, ker ne morejo prečkati meje. Policijo na madžarski strani naj bi tudi obmetavali s kamni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

BEOGRAD, BUDIMPEŠTA> O nasilju pri prehodu Röszke-Horgoš sicer poročajo že ves dan in madžarska policija je že pred tem proti več sto migrantom, ki so protestirali, ker ne morejo prečkati meje, uporabila solzivec in vodne topove. Policijo na madžarski strani naj bi med drugim obmetavali s kamni, steklenicami in gorečimi predmeti, nakar so se med stranema vneli spopadi.

A kot poroča dopisnik francoske tiskovne agencije AFP s terena, se je položaj popoldne še zaostril, saj je na desetine migrantom po kakšni uri prerivanja dejansko uspelo podreti žico, prebiti zaporo in prečkati mejo. Policisti so se najprej umaknili za kakih 50 metrov, nato pa so proti njim uporabili doslej daleč največ solzivca in jih ustavili.

Glavni svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gyorgy Bakondi, je kasneje povedal, da so migranti kakšno uro pred to eskalacijo policistom postavili ultimat - ali nas spustite naprej, ali pa bomo uporabili nasilje. Kot je poudaril Bakondi, madžarska policija na ultimate ne pristaja. Zatrdil je še, da bodo ograjo ne le popravili, ampak postavili močnejšo.

Na območju je veliko število madžarskih policistov, vključno s pripadniki protiterorističnih enot. Po navedbah madžarske vlade je bilo v spopadu ranjenih najmanj 20 policistov, na strani migrantov pa dva otroka. Policisti naj bi poleg migrantov v kaosu pretepli tudi ekipo srbske televizije RTS in jim polomili opremo, pa je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je srbske oblasti uradno zaprosil, naj nemudoma ukrepajo proti skupini agresivnih migrantov, ki skušajo na silo prebiti mejo in priti na Madžarsko. Kot poroča Tanjug, je na mejni prehod, “kjer se odvija prava drama”, nato okoli 17.30 dejansko prišlo kakih 20 srbskih policistov, ki so jih migranti pričakali z aplavzom in poljubi.

Poleg tega je srbski notranji minister Nebojša Stefanović napovedal, da bodo na mejo poslali še dodatne policiste, ki bodo pomagali preprečiti napade na madžarske kolege.

Na območju je tudi srbski minister za delo Aleksandar Vulin, ki je po poročanju Tanjuga ostro kritiziral madžarsko stran zaradi uporabe solzivca in vodnih topov ter opozoril, da so to storili tudi na srbskem ozemlju, do česar nimajo pravice, zato najostreje protestira. Zatrdil je, da skuša Srbija jezne migrante umakniti in prepeljati v sprejemni center v Kanjiži.

Da se odnosi med Beogradom in Budimpešto zaostrujejo, potrjuje tudi to, da sta iz ene v drugo prestolnico v obeh smeri danes romali tudi protestni diplomatski noti.

STA


Najbolj brano