Madžarska zgradila ograjo na meji s Hrvaško

Od petka je na Madžarsko vstopilo skoraj 8000 migrantov, je danes sporočila madžarska policija. Vlada je medtem potrdila, da so postavili 41 kilometrov dolgo ograjo na meji s Hrvaško.

Madžarski premier Viktor Orban Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Attila Kovacs je potrdil, da so na 41 kilometrih meje ponoči postavili žičnato ograjo, s katero želijo ustaviti priliv beguncev. Ostalih 330 kilometrov meje po njegovih besedah poteka ob težko prehodni reki Dravi.

Takšno ograjo je Budimpešta že postavila na meji s Srbijo, ki jo je nato okrepila s štiri metrov visoko trdno ograjo. Ograjo bo postavila tudi na delu meje z Romunijo.

Zaradi begunske krize je danes obrambni minister na pomoč pozval tudi določeno število rezervistov. Ti naj bi predvsem napolnili vojašnice, iz katerih so odšli vojaki, ki pomagajo pri nadzoru meje, opravljali pa bi lahko tudi druge naloge.

Hrvaška je zaradi preobremenjenosti v petek nehala registrirati begunce in imigrante, ki kljub zaprtju večine mejnih prehodov s Srbijo še vedno prihajajo iz Srbije. Organizirano jih pelje proti Madžarski, proti Sloveniji pa se begunci večinoma odpravljajo v lastni režiji. Na Hrvaško je sicer od srede do petka do 19. ure prišlo nekaj manj kot 17.100 beguncev, predvsem iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Glavni pomočnik madžarskega premierja Viktorja Orbana, Antal Rogan, je dejal, da bo zaradi ravnanja med begunsko krizo Madžarska blokirala sprejem Hrvaške v schengensko območje, v katerem je sedaj 26 držav.

STA


Najbolj brano