Madžarska začela z gradnjo ograje na meji s Hrvaško

Madžarska je danes začela z gradnjo ograje na meji s Hrvaško, je sporočil madžarski premier Viktor Orban. Kot je dejal za radijsko postajo Kossuth, bo ograja dolga 41 kilometrov, "prvo obrambno linijo" pa naj bi dokončali še danes.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BUDIMPEŠTA > "Ravnati moramo enako, kot smo na srbsko-madžarski meji," je še dejal Orban. Dodal je še, da je Madžarska na mejo s Hrvaško poslala tudi nekaj sto policistov in vojakov. Po njegovih besedah so se prva dela za postavitev ograje na meji s Hrvaško začela že ponoči.

"Zdi se, da se ne moremo zanesti na nikogar drugega. Branili bomo naše meje," je še dejal madžarski premier.

Povedal je še, da je na meji s Hrvaško že 600 vojakov, 500 pa jih bo prispelo še danes, nekaj sto pa čez vikend.

Hkrati je madžarska vlada krizne razmere razširila še na štiri okraje na jugu države, in sicer na županijo Baranja, Šomod, Zala in Železno, ki so na meji s Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo. Skupno na Madžarskem sedaj krizne razmere veljajo v šestih madžarskih županijah.

Razglasitev kriznih razmer madžarskih pristojnim oblastem omogoča posebne ukrepe glede beguncev.

Kot je danes sporočila madžarska policija, so do polnoči v Baranji na meji s Hrvaško prijeli 453 beguncev, večinoma Sircev in Afganistancev, ki so nezakonito vstopili na Madžarsko. Skupno je Madžarska policija v četrtek odkrila 764 beguncev, dan prej jih je bilo 277.

"Zahodna balkanska pot je še vedno aktualna. Dejstvo, da je madžarsko-srbska meja zaprta, ni zaustavilo vala," je še ocenil Orban. Pred postavitvijo ograje na madžarski meji s Srbijo je na Madžarsko povprečno dnevno prišlo približno 2000 beguncev.

STA


Najbolj brano