Madžarska pripravljena zapreti mejo z Romunijo

Madžarska vlada je pripravljena zapreti mejo z Romunijo, če bo to v primeru preusmeritve migrantskih tokov potrebno, je danes povedal vodja kabineta madžarskega premierja Janos Lazar. Dodal je, da ima vlada načrt za zavarovanje te meje, ograjo pa bodo po njegovih besedah postavili le v skrajni sili.

Madžarsko mesto Szeged Foto: Wikipedia
Madžarsko mesto Szeged Foto: Wikipedia

BUDIMPEŠTA > Janos Lazar je na novinarski konferenci dejal, da Slovenija in Avstrija že postavljata ograje na mejah in da zato obstaja možnost, da bodo nezakoniti migranti v Srbiji spremenili svojo pot v smeri madžarsko-romunske meje.

Vlada v Budimpešti ima načrt za zavarovanje te meje, ki v skrajni sili zajema tudi ograjo. Lazar je povedal, da bi ograja lahko bila dolga nekaj sto kilometrov, začela pa bi se pri južnem madžarskem mestu Szeged.

Lazar je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI še poudaril, da Madžarska ne bo sprejemala nazaj migrantov, ki jih bodo v Zahodni Evropi zavrnili. “Želimo si preprečiti migracije, ne pa jih organizirati,” je dodal.

Opozicijska skrajno desničarska stranka Jobbik je medtem danes vlado pozvala, naj brez odlašanja postavi ograjo na celotni madžarsko-romunski meji, saj da je Slovenija že začela postavljati ograjo na svoji meji s Hrvaško. To bo po besedah tiskovnega predstavnika Jobbika Adama Mirkoczkija morebiti povzročilo, da bodo migranti uporabili pot čez Romunijo in Madžarsko. Jobbik je ob tem pozval še k okrepljenim mejnim patruljam na madžarski južni meji.

STA


Najbolj brano