Madžarska po kritikah ograje ob meji avstrijskega veleposlanika povabila na pogovor

Madžarska je danes avstrijskega veleposlanika v Budimpešti povabila na pogovor na zunanje ministrstvo v Budimpešti, potem ko je avstrijski kancler Werner Faymann v ponedeljek zvečer ostro kritiziral žičnato ograjo, ki jo je Madžarska postavila na meji s Srbijo, da bi zajezila val migrantov.

Avstrijski kancler Werner Faymann je v ponedeljek zvečer 
ostro kritiziral žičnato ograjo, ki jo je Madžarska postavila na 
meji s Srbijo, da bi zajezila val migrantov. Foto: STA
Avstrijski kancler Werner Faymann je v ponedeljek zvečer ostro kritiziral žičnato ograjo, ki jo je Madžarska postavila na meji s Srbijo, da bi zajezila val migrantov. Foto: STA

BUDIMPEŠTA, DUNAJ>Werner Faymann je v ponedeljek glede 175-kilometrske ovire na srbsko-madžarski meji dejal, da se problematika migracij tako ne more rešiti. Opozoril je, da se tihotapci ljudi lahko tem oviram izognejo. “Zato je možna le politična rešitev,” je povedal kancler.

Faymann se je obregnil še ob po njegovem pomanjkljivo madžarsko upoštevanje dublinske uredbe. V skladu z dublinsko uredbo morajo prosilci za azil ostati v tisti članici EU, kjer so jih registrirali oziroma so zaprosili za azil. Če prosilci nato potujejo dalje v druge države in jih tam prestrežejo, se jih v skladu z uredbo vrne nazaj v prvotno članico EU.

Budimpešta nad temi izjavami ni preveč navdušena. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je izrazil razočaranje. Ob tem je dejal, da od predsednika vlade sosednje države pričakuje, da zadeve komentira, ko je seznanjen z vsemi podrobnosti, ne pa da širi neresnice. Dodal je, da bi lahko Faymannove izjave vodile v “nevarne napetosti”. Szijjarto je zanikal očitke, da Madžarska migrante enostavno spušča naprej v druge države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarska je zato avstrijskega veleposlanika povabila na razgovor. Budimpešta se je ostro odzvala že na nedeljske besede francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa, ki je okrcal postavitev žičnate ograje na madžarsko-srbski meji. Njegove besede je označila za šokantne in neutemeljene ter na pogovor na zunanje ministrstvo poklicala predstavnika francoskega veleposlaništva.

STA


Najbolj brano