Madžarska hiti z gradnjo zidu, begunci znova peš proti Nemčiji

Madžarska napoveduje pospešeno gradnjo zidu vzdolž 175 kilometrov dolge meje s Srbijo, s čimer želi preprečiti beguncem prestop meje. Medtem sta se danes iz sprejemnega centra v Roszkeju mimo policijskega kordona prebili dve skupini beguncev, okoli 100 do 150 ljudi, ki sta se peš odpravili proti zahodu, poročajo madžarski meji.

BUDIMPEŠTA, SKOPJE, ŽENEVA > Pospešen tempo gradnje ograje je danes po zaslišanju pred parlamentarnim odborom v Budimpešti napovedal nov kandidat za obrambnega ministra Istvan Simicsko, ki naj bi nasledil Csabeja Hendo, ki je v ponedeljek v sporu zaradi zidu odstopil.

Predsedujoči odboru Lajos Kosa je pojasnil, da premier Viktor Orban"sploh ni zadovoljen" s tempom gradnje, za kar je odgovorna vojska. Da bi zajezila vstop v državo, je Madžarska na meji s Srbijo že postavila ograjo z bodečo žico, nato pa začela graditi še štiri metre visok zid.

Ena od dveh skupin iz Roszkeja, v katerih so tudi družine in otroci, se je odpravila vzdolž železniške proge v smeri mesta Szeged. Policija množice ni ovirala, jih je pa spremljala in zaradi varnostnih razlogov tudi ustavila vlak. Druga skupina je šla po avtocesti M5 v smeri Budimpešte.

Podoben pohod beguncev iz Roszkeja v smeri Budimpešte je po avtocesti potekal že v ponedeljek, a je skupina pozno zvečer odnehala, policija pa jih je odpeljala nazaj v Roszke.

Sicer pa je danes na železniški postaji v Budimpešti po navedbah policije mirno, na prevoz proti Zahodu je čakalo približno 200 migrantov.

Podatki Agencije ZN za otroke (Unicef) razkrivajo, da je mejo med Grčijo in Makedonijo na prehodu Gevgelija v obdobju med 1. in 6. septembrom prešlo najmanj 10.000 beguncev, medtem ko je bilo v istem obdobju v srbskem Preševu registriranih 7720 beguncev.

Od junija je grško-makedonsko mejo prešlo več kot 64.000 beguncev, medtem ko je bilo na srbski meji v istem obdobju registriranih 89.161, še navaja Unicef.

Makedonski premier Nikola Grujevski je danes dejal, da gre v begunski problematiki za "časovno bombo", pri kateri nihče ne ve, kdaj bo eksplodirala. Makedonske oblasti so sicer v ponedeljek 1136 beguncem izdale tridnevno dovoljenje za začasno bivanje v Makedoniji, pri čemer lahko v tem obdobju zaprosijo tudi za azil. Od začetka leta je za azil v Makedoniji zaprosilo le 49 beguncev, je poročal internetni portal 24 vesti. Večina jih namreč potuje naprej prek Srbije v EU.

STA


Najbolj brano