Madžarska bo zaradi migrantov postavila ograjo na meji s Srbijo

Madžarska bo na 175 kilometrov dolgi meji s Srbijo postavila štiri metre visoko ograjo, da bi tako ustavila naval migrantov v državo.

Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Pn
Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Pn

BUDIMPEŠTA > Kot je danes na novinarski konferenci v Budimpešti pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijarto, je madžarska vlada notranjemu ministru naložila, naj pripravi vse potrebno za postavitev ograje. Priprave naj bi bile končane v tednu dni, do prihodnje srede, madžarska vlada pa naj bi srbsko o podrobnostih seznanila na skupni seji vlad v Budimpešti, predvideni za 1. julij.

Priseljevanje je po njegovih besedah ena najresnejših težav, s katerimi se danes sooča Evropska unija. Kot je še dejal minister, članice unije sicer iščejo rešitev, a Madžarska si "ne more več privoščiti čakanja".

Ob tem je zagotovil, da odločitev vlade v Budimpešti ni kršitev mednarodnega prava, ter dodal, da se tudi nekatere druge članice unije zavzemajo za podobno rešitev težav z migranti.

Madžarska kot država na zunanji meji schengenskega območja za številne migrante predstavlja vrata v Evropsko unijo. Glede na uradne podatke 95 odstotkov migrantov pride iz Srbije.

Madžarska je lani po navedbah vlade sprejela več beguncev glede na število prebivalcev kot katerakoli druga država članica EU razen Švedske. Njihovo število je z 2000 leta 2012 naraslo na skoraj 43.000.

Letos je na Madžarsko prišlo že približno 54.000 migrantov, končna številka konec leta pa naj bi znašala 130.000, je dejal vodja kabineta madžarskega premierja Janos Lazar. V začetku leta je bil velik porast v prihodih ljudi s Kosova, velika večina tistih, ki prihajajo sedaj, pa je iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Možnost zaprtja meje s Srbijo zaradi migrantov je že prejšnji teden napovedal madžarski premier Viktor Orban. "Menimo, da ni prav, da nam pošiljajo begunce, treba jih je ustaviti na srbskem ozemlju," je dejal v pogovoru za madžarski radio Kossuth. "Razmišljamo o vseh možnostih, vključno z možnostjo popolnega fizičnega zaprtja meja," je dejal. Meja znotraj območja schengna se ob tem po njegovih besedah "še ni treba dotikati", je pa čas, da se okrepi zunanje meje.

STA


Najbolj brano