Madžarska bo opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško

Madžarska bo opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, je po današnji seji madžarskega sveta za nacionalno varnost novinarjem povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarski vojaki, ki so po delih slovensko-madžarske meje 
postavljali bodečo žico.

 Foto: Eva Dora
Madžarski vojaki, ki so po delih slovensko-madžarske meje postavljali bodečo žico.  Foto: Eva Dora

BUDIMPEŠTA > Kot je pojasnil minister Peter Szijjarto, bodo mejni prehodi delovali še naprej, na njih pa bodo izvajali strožji nadzor. Vzpostavili bodo tudi dve tranzitni območji, ob mejnih prehodnih Beremend-Baranjsko selo in Letenye (Letina)-Goričan kjer bo moč zaprositi za azil.

Po ministrovih besedah v Budimpešti pričakujejo, da bodo zadeve potekale podobno kot po zaprtju madžarsko-srbske meje pred mesecem dni.

O odločitvi je Budimpešta že obvestila hrvaškega veleposlanika na Madžarskem, pa tudi zunanje ministre Slovenije, Avstrije, Slovaške, Češke, Poljske in Nemčije.

Pričakovati je namreč, da se bo begunski val po zaprtju madžarsko-hrvaške meje preusmeril predvsem na Slovenijo kot tranzitno državo. Po podatkih madžarskih organov je preko meje s Hrvaške v zadnjem času k njim dnevno prihajalo od 5000 do 8000 ljudi.

Szijjarto je danes dejal, da so ministri ostalih članic Višegrajske skupine - Češke, Poljske in Slovaške - Madžarski zagotovili podporo, avstrijski zunanji minister pa se je Madžarski zahvalil, ker ga je obvestila o odločitvi. Dodal je, da Slovenija po njegovih informacijah razmišlja o “potrebnih korakih”, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Sejo sveta za nacionalno varnost je sklical madžarski premier Viktor Orban. Ta je danes po vrhu EU v Bruslju poudaril, da so vsi pogoji za zaprtje meje s Hrvaško izpolnjeni in da lahko na tej meji zagotovijo enako stopnjo zaščite kot na meji s Srbijo.

Po besedah Szijjarta na vrhu EU v Bruslju v četrtek niso sprejeli odločitve, ki bi omogočila skupno varovanje zunanjih meja unije. “Če EU resnično hoče najti skupen odgovor na migracijske pritiske, potrebuje skupne evropske sile” za zaščito grških meja. Dodal je, da je Orban v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel dal jasno vedeti, da je nujna “druga najboljša možnost”, če ne bodo zaščitili grške meje.

Na vprašanje, ali Madžarska podobno ograjo kot na meji s Hrvaško načrtuje tudi na meji s Slovenijo, je madžarski zunanji minister poudaril, da je Slovenija članica schengenskega območja, zato bi se morali o tovrstnem ukrepu dogovoriti obe državi. “Trenutno tega ni na dnevnem redu,” je dodal.

Povedal je še, da madžarske oblasti pozorno spremljajo razmere na svoji meji z Romunijo, da pa za zdaj ni razloga za postavitev ograje na tej meji.

V Evropski komisiji so pojasnili, da je meja med Madžarsko in Hrvaško zunanja meja EU, zato Budimpešta o njej ni dolžna obvestiti Bruslja, saj so za upravljanje zunanjih meja pristojne države članice.

Madžarska je sredi septembra z ograjo zaprla mejo s Srbijo in s tem tok migrantov preusmerila na Hrvaško. Ta je nato dnevno na madžarsko mejo pripeljala na tisoče beguncev, ki jih je Budimpešta nato vozila do meje z Avstrijo - od 15. septembra do danes je na Madžarsko iz Hrvaške vstopilo kakih 170.000 beguncev.

Na Madžarsko je sicer v četrtek prispelo 4808 beguncev, velika večina iz Hrvaške. Po navedbah madžarske policije je čez hrvaško mejo v državo vstopilo 4798 beguncev, osem pa čez mejo s Srbijo. Od začetka leta do četrtka zvečer so na Madžarskem registrirali 383.453 beguncev.

STA


Najbolj brano