Madžarska bi lahko že v nedeljo zaprla mejo s Hrvaško

Madžarska bi lahko že v nedeljo zaprla mejo s Hrvaško, danes poroča hrvaški Jutarnji list. Časnik ob tem navaja, da je več kot tri metre in pol visoka ograja že postavljena, oblasti pa zdaj nameščajo še bodečo žico. Madžarska tako uresničuje svojo namero, da spričo velikega navala beguncev v Evropo popolnoma zapre svojo mejo s Hrvaško.

Madžarska zaradi begunske krize zapira svoje meje. Foto: STA
Madžarska zaradi begunske krize zapira svoje meje. Foto: STA

ZAGREB > Več kot tri metre in pol visoka ograja je že postavljena, madžarski vojaki pa zdaj ob vznožju ograje vzdolž celotne meje s Hrvaško postavljajo bodečo žico. Dela potekajo pri madžarsko-hrvaškem mejnem prehodu Beremend-Baranjsko Petrovo Selo, podobno pa je tudi ob meji v hrvaški Podravini, v občini Gola in pri Botovu.

Madžarski vojaki že več kot dva tedna postavljajo ograjo med državama članicama Evropske unije, po neuradnih informacijah Jutarnjega lista pa sta konec del kot tudi popolno zaprtje meje predvidena ta konec tedna, najverjetneje v nedeljo.

Preko uradnega mejnega prehoda Baranjsko Petrovo Selo in nezakonitega prehoda Botovo je v minulih dveh tednih na Madžarsko vstopila večina beguncev, ki so na Hrvaško predhodno prišli iz Srbije. Prehod Botovo jih je doslej prečkalo več kot 50.000, navaja hrvaški dnevnik.

Po zaprtju meje bodo lahko begunci na Madžarsko vstopali le še prek uradnih mejnih prehodov. Pričakovati je, piše časnik, da se bodo begunci preusmerili na mejni prehod Goričan oziroma Letenye (Letina) na madžarski strani, ki je tudi blizu meje s Slovenijo.

Hrvaške oblasti so pozno zvečer v petek sporočile, da je število beguncev, ki so doslej vstopili na Hrvaško, preseglo 100.000.

STA


Najbolj brano