Madžarka se je opravičila za brcanje beguncev

Madžarska televizijska snemalka Petra Laszlo se je v četrtek zvečer opravičila, ker je brcala in spotikala begunce, tudi očeta z otrokom v naročju. Kot je dejala, jo je zajela panika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska televizijska snemalka Petra Laszlo se je v četrtek 
zvečer opravičila, ker je brcala in spotikala begunce, med 
njimi tudi očeta z otrokom v naročju
Madžarska televizijska snemalka Petra Laszlo se je v četrtek zvečer opravičila, ker je brcala in spotikala begunce, med njimi tudi očeta z otrokom v naročju 

BUDIMPEŠTA > Posnetki, ki so takoj zaokrožili po internetu, nazorno kažejo, kako je začela brcati skupino beguncev, ki se je na madžarsko-srbski meji podala v beg čez polje pred policijo. Nato pa je povsem jasno in namenoma iztegnila nogo in spotaknila enega od beguncev, ki je v rokah nosil otroka, da je padel po tleh.

Njeno dejanje je takoj naletelo na široko zgražanje in jo takoj spremenilo v simbol ksenofobnega, tudi nasilnega odziva na begunsko krizo v Evropi. Njen delodajalec jo je odpustil.

Delala je za internetno televizijo N1TV, ki naj bi bila blizu skrajno desni madžarski stranki Jobbik. Zdaj ji grozi tudi kazenski pregon; v četrtek jo je policija pridržala in zaslišala ter jo nato izpustila, vendar kot je za madžarsko tiskovno agencijo MTI dejal državni tožilec, jo bo verjetno doletela kazenska ovadba.

“Ko se gledam zdaj na posnetku, je kot da ne bi gledala sebe. Resnično obžalujem, kar sem naredila in prevzemam polno odgovornost za to,” je zapisala Petra Laszlo v pismu za madžarski časnik Magyar Nemzet. “Zajela me je panika. Nisem brezsrčna, rasistična snemalka, ki brca otroke,” je dodala.

Ko so se begunci pognali v beg, jo je zajel strah, da jo napadajo, je dejala. “Potem je v meni nekaj počilo. Ker sem imela v rokah kamero, nisem mogla videti, kdo prihaja proti meni. Moja edina misel je bila, da me bodo napadli in da se moram braniti,” je zapisala in dodala, da “ni lahko sprejemati pravih odločitev, ko te grabi panika”.

Medtem se je razkrilo tudi, da je moški, ki ga je Laszlova spotaknila, begunec iz Sirije, kjer je imel uspešno kariero kot nogometni trener kluba Al Fotuva iz Deir Ezorja, ki je igral celo v prvi sirski nogometni ligi. Ime mu je Osama al Abd al Mohseh, po internetnih posnetkih pa so ga prepoznali člani neke sirske skupine v Evropi.

Kot so povedali za portal Euronews, je iz Sirije pobegnil pred pripadniki džihadistov Islamske države, pred tem pa je bil eden prvih upornikov proti režimu Bašarja al Asada, katerega pripadniki so ga tudi ujeli in mučili.STA


Najbolj brano