• Madrid
    Madrid
    Foto: Pixabay.Com

Madrid napoveduje, da bo preprečil razglasitev neodvisnosti Katalonije

ponedeljek, 2. oktober 2017, 13:11

Španski pravosodni minister Rafael Catala je danes v pogovoru za špansko televizijo dejal, da bo vlada v Madridu naredila vse, kar ji omogoča zakon, da bo preprečila katalonski vladi razglasitev neodvisnosti pokrajine.

MADRID > “Če bo kdo želel razglasiti neodvisnost dela Španije, česar ne more, ker za to nima pristojnosti, bomo morali narediti vse, kar nam omogoča zakon, da ne bo tako,” je dejal minister Rafael Catala, ki sicer meni, da je treba obnoviti dialog.

Potem ko so ponoči objavili izide nedeljskega referenduma, se je katalonska vlada danes sestala na izredni seji, ki poteka za zaprtimi vrati. Njen predsednik Carles Puidgemont je že pred objavo izidov dejal, da so si Katalonci v nedeljo pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika.

Po podatkih katalonske vlade je na referendumu za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev, udeležba je bila 42,3-odstotna. O morebitni razglasitvi samostojnosti Katalonije naj bi odločal parlament v Barceloni.

Županja Barcelone Ada Colau je opozorila, da morebitna enostranska razglasitev neodvisnosti “ne bi bila najboljša pot” za rešitev krize v Kataloniji.

STA


Povej naprej: