Madrid na ustavno sodišče tudi zaradi alternativnega glasovanja v Kataloniji

Španska vlada je danes napovedala, da bo na ustavnem sodišču izpodbijala alternativno glasovanje o neodvisnosti Katalonije, ki naj bi ga izvedli 9. novembra. Vodstvo Katalonije se je za simbolični referendum odločilo, potem ko je ustavno sodišče v presojo sprejelo pritožbo vlade glede razpisa referenduma o neodvisnosti in zadržalo izvedbo.

Španska vlada je danes napovedala, da bo na ustavnem sodišču izpodbijala alternativno glasovanje o neodvisnosti Katalonije, ki naj bi ga izvedli 9. novembra. Na fotografiji je Barcelona. Foto: Peter Verč
Španska vlada je danes napovedala, da bo na ustavnem sodišču izpodbijala alternativno glasovanje o neodvisnosti Katalonije, ki naj bi ga izvedli 9. novembra. Na fotografiji je Barcelona. Foto: Peter Verč

MADRID > “Pritožba bo vložena nemudoma," je danes sporočila podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria in vztrajala, da bi morali prekiniti priprave na simbolično glasovanje, še preden ustavno sodišče sploh odloči o tej zadevi. Zatrdila je, da v španski pravni državi to alternativno glasovanje nima mesta.

Predsednik katalonske vlade Artur Mas je omilil svoje načrte za napovedano novembrsko izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije, potem ko se je španska vlada pritožila na ustavno sodišče, ki je nato zadržalo izvedbo do odločitve o ustavnosti referenduma.

Mas je sprva načrtoval nekakšen neobvezujoč referendum, a ga je nato omilil v le simbolično glasovanje, ki bi ga organizirali pretežno prostovoljci. Rezultat po pojasnilih Masa tako ne bi bil dokončen, temveč bi le odprl pot predčasnim volitvam plebiscitarnega značaja.

Na teh volitvah bi skupina strank, ki zagovarjajo neodvisnost, nastopila z enotno listo in skupnim programom: neodvisnost. Tako bi imele volitve enak učinek kot referendum, je prepričan Mas.

A španski državni svet, ki je svetovalno telo vlade, je v četrtek odločilo, da je tudi to alternativno glasovanje nezakonito in bi ga morali blokirati, saj je nekakšen “prikrit referendum”. Premier Mariano Rajoy je zatrdil, da simbolični referendum ne spoštuje demokratičnih kriterijev.

Poleg tega Masov kompromis ni naletel na odobravanje v katalonskem taboru za neodvisnost. Opozicijske stranke v tej regiji namreč zahtevajo predčasne regionalne volitve, če Mas ne bo izpolnil obljub glede referenduma.

Danes objavljeni rezultati raziskave katalonskega javnomnenjskega inštituta CEO so pokazali, da bi se 49,4 odstotka Kataloncev odločilo za neodvisnost regije od Španije, 12,6 odstotka bi glasovalo za katalonsko avtonomno državo znotraj Španije, 19,7 odstotka pa za obstanek regije v Španiji.

Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, v kateri so se v zadnjih letih začele krepiti težnje po neodvisnosti, ki so jih s sabo prinesle boleče posledice krize. V Barceloni zamerijo Madridu predvsem, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam ter da od centralne vlade dobijo manj, kot pa prispevajo k španskemu gospodarstvu.

STA


Najbolj brano