Luksemburško tožilstvo v aferi Luxleaks vložilo obtožnico proti neznani osebi

Luksemburško tožilstvo je sporočilo, da je zaradi domnevne izdaje poslovne tajne zasebnega podjetja za davčno in finančno svetovanje PriceWaterhouseCoopers (PWC) vložilo obtožnico proti osebi, ki naj bi javnosti posredovala podatke v zvezi z afero Luxleaks.

Zaradi afere Luxleaks se je Jean-Claude Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, znašel pod plazom očitkov, da je arhitekt sporne davčne ureditve. Foto: STA
Zaradi afere Luxleaks se je Jean-Claude Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, znašel pod plazom očitkov, da je arhitekt sporne davčne ureditve. Foto: STA

LUXEMBOURG > Tožilstvo naj bi v petek zvečer vložilo obtožnico proti nekdanjemu sodelavcu PWC, francoskemu državljanu, ki so ga ves petek popoldan zasliševali, nato pa izpustili na prostost. Med drugim mu tožilstvu očita, da si je na nezakonit način pridobil dostop do podatkov. Informacije naj bi nato posredoval najprej in tako sprožil razkritja, povezana z afero Luxleaks.

Neznana oseba je obtožena tudi kraje in pranja denarja.

PWC je že junija 2012 zaradi kraje dokumente vložila ovadbo proti neznani osebi. Podjetje domneva, da je objava spornih davčnih praks v Luksemburgu povezana tudi z dokumenti iz hiše.

Afera LuxLeaks je povezana s skrivnimi davčnimi ugodnostmi za velike mednarodne korporacije. Nazadnje je v javnost pricurljalo, da sta med tajne davčne dogovore z Luksemburgom imela tudi koncerna Disney in Skype, ki je v lasti Microsofta.

Zaradi afere se je novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, znašel pod plazom očitkov, da je arhitekt sporne davčne ureditve, ki multinacionalkam omogoča dobičke na račun davkoplačevalcev.

STA


Najbolj brano