Luksemburški parlament podprl priznanje palestinske države

Parlament Luksemburga je pozval vlado, naj prizna palestinsko državo. Gre za najnovejšo tovrstno potezo v kateri od evropskih držav, cilj pa je Izrael pripraviti k nadaljevanju mirovnega procesa med Palestinci in Izraelci.

 Med državami, ki podpirajo ustanovitev palestinske države, je tudi Luksemburg. Foto: STA
Med državami, ki podpirajo ustanovitev palestinske države, je tudi Luksemburg. Foto: STA

LUXEMBOURG > Poziv, ki ga je vložil socialistični predsednik zunanjepolitičnega odbora parlamenta Marc Angel, od vlade premierja Xavierja Bettela zahteva “uradno priznanje palestinske države v okviru mej iz leta 1967, ki se jih lahko spreminja izključno s soglasjem obeh strani”, ter ga poziva, naj prispeva k naporom EU pri podpiranju mirovnega procesa.

Pobudo so podprli poslanci vseh treh koalicijskih strank - liberalci, socialisti in zeleni - ter dva poslanca opozicijske stranke Levica. Med parlamentarno razpravo je pobudo pozdravil zunanji minister Jean Asselborn.

Iz luksemburškega parlamenta so po glasovanju sporočili, da se s to pobudo pridružujejo nekaterim drugim evropskim parlamentom, ki so prav tako svoje vlade pozvali k priznanju palestinske države.

Podobno potezo kot v Luksemburgu so v Evropi zadnjih tednih in mesecih naredili že parlamenti Francije, Velike Britanije, Španije, Irske in Portugalske. Švedska je celo kot prva zahodnoevropska članica EU uradno priznala Palestino kot državo.

Ravno danes je Evropski parlament sprejel resolucijo, ki “načeloma” podpira priznanje Palestine. Resolucija ni zavezujoča, saj je priznanje držav v pristojnosti članic, vendarle pa nosi simbolično težo in politično sporočilo.

STA


Najbolj brano