Lubitz naj bi kar leto in pol preživel na psihiatričnem zdravljenju

Pilot, ki naj bi v torek domnevno namerno strmoglavil letalo Germanwingsa v francoskih Alpah, naj bi imel pred šestimi leti “resno depresivno epizodo”, danes poroča nemški tabloid Bild ob sklicevanju na vire pri Lufthansi in njihove interne dokumente. 28-letni Andreas Lubitz naj bi kar leto in pol preživel na psihiatričnem zdravljenju.

28-letni Andreas Lubitz naj bi kar leto in pol preživel na 
psihiatričnem zdravljenju. Foto: Ansa
28-letni Andreas Lubitz naj bi kar leto in pol preživel na psihiatričnem zdravljenju. Foto: Ansa

BERLIN > Andreas Lubitz bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu, je danes sporočilo tožilstvo v Düsseldorfu. Pojasnili so, da so preiskovalci med preiskavo stanovanja 27-letnega Lubitza našli zdravniško potrdilo, da je bolan.

Za kakšno bolezen naj bi šlo, ni znano. Preiskovalci domnevajo, da je kopilot pred svojim delodajalcem in tudi pred sodelavci skrival bolezen, saj je bilo zdravniško potrdilo raztrgano. Je pa iz tega dokumenta razvidno, da bi moral biti na dan, ko naj bi namerno strmoglavil letalo, na bolniškem dopustu.

V njegovem stanovanju v Düsseldorfu preiskovalci niso našli niti poslovilnega pisma niti kakšnega drugega sporočila, v katerem bi namignil, kaj bo storil. Prav tako niso našli ničesar, kar bi kazalo na politično ali versko ozadje torkove tragedije. Preiskovalci so v četrtek preiskali tudi hišo v Montabauru, kjer naj bi Lubitz živel pri starših.

Lubitzovi so dobro situirana družina, katere dom v Montabauru je ocenjen na pol milijona evrov. Lubitzov oče je uspešen poslovnež, mama pa profesorica klavirja. Daily Mail piše, da naj bi se pred kratkim razšel s svojim dekletom, s katerim sta bila v dolgoletni vezi, zaročena, prihodnje leto naj bi se poročila. Zapustila naj bi ga ona.

Glede na navedbe internih dokumentov in virov Lufthanse, matične družbe Germanwingsa, je Lubitz preživel leto in pol na psihiatričnem zdravljenju. Zasebnega terapevta naj bi še vedno obiskoval. Te dokumente, ki jih preučujejo nemški preiskovalci, bodo predali tudi francoskim kolegom, poroča Bild.

Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr je že v četrtek potrdil, da je Lubitz kmalu po začetku šolanja leta 2008 naredil šestmesečni premor, po katerem pa je znova opravil vsa testiranja. O razlogih za ta premor Spohr ni hotel ugibati, je pa zatrdil, da je bil Lubtiz “stoodstotno primeren za letenje” in je delal brezhibno.

Glede na ugotovitve francoskih preiskovalcev torkovega strmoglavljenja airbusa A320 s 150 ljudmi na krovu je Lubitz iz pilotske kabine ven zaklenil kapitana, ko je ta šel domnevno na stranišče. Nato naj bi namenoma začel spuščati letalo in ga strmoglavil v pobočje Alp na jugu Francije.

Zaradi odkritij v preiskavi strmoglavljenja letala Germanwingsa, ki je bilo na poti iz Barcelone v Düsseldorf, se je že več letalskih družb odločilo, da bosta morala biti poslej v pilotski kabini vedno dva člana posadke. To je v četrtek podprlo tudi nemško združenje pilotov.

STA


Najbolj brano