Londonski župan posvaril EU pred “kaznovanjem” Velike Britanije

Londonski župan Sadiq Khan je danes posvaril Evropsko unijo pred kaznovanjem Velike Britanije v pogajanjih o brexitu, češ da bosta obe strani trpeli posledice. Na dogodku v Bruslju se je zavzel tudi za to, da bi premierka Theresa May po izstopu zaščitila pravice državljanov EU, ki živijo na Otoku.

Londonski župan Sadiq Khan je  posvaril Evropsko unijo pred 
kaznovanjem Velike Britanije v pogajanjih o brexitu, češ da 
bosta obe strani trpeli posledice.
Londonski župan Sadiq Khan je posvaril Evropsko unijo pred kaznovanjem Velike Britanije v pogajanjih o brexitu, češ da bosta obe strani trpeli posledice. 

BRUSELJ > “Ni potrebe, da EU posreduje sporočilo ali straši tako, da kaznuje Veliko Britanijo,” je na dogodku, ki ga je organiziral medij Politico Europe, dejal Sadiq Khan. Prepričan je, da bi “slab dogovor o brexitu prizadel tudi EU”.

Podjetja, ki bi jih slabi pogoji pregnali iz Londona, bi zapustila Evropo v celoti in se preselila v New York ali Singapur, je menil. “S slabim dogovorom o brexitu bi bili poraženki obe strani,” je dejal Khan, ki se v Bruslju srečuje s predstavniki EU, vključno s predsednikom Evropskega parlamenta Antonijem Tajanijem.

Župan britanske prestolnice, ki je na referendumu junija lani prepričljivo glasovala za obstanek v EU, je tudi pozval Thereso May, naj se pogajanj z EU loti v pozitivnem vzdušju, tako da čim prej zaščiti pravice treh milijonov državljanov EU v Veliki Britaniji. Trdno zagotovilo, da bodo lahko še naprej ostali na Otoku, bi bila “popolna gesta dobre volje”, je dejal.

Tajani je po srečanju s Khanom dejal, da si bo “močno prizadeval za pošteno in urejeno ločitev med Evropsko unijo in Veliko Britanijo”. Evropski poslanci bodo imeli zadnjo besedo pri dogovoru, ki ga bosta strani dosegli, in naj bi prihodnji teden v Strasbourgu tudi glasovali o resoluciji, ki opredeljuje njihove s tem povezane cilje.

STA


Najbolj brano