London zaradi ruskih letal v zrak poslal lovce

Britanske oblasti so v sredo zaradi ruskih vojaških letal, ki sta se približali britanskemu zračnemu prostoru, v zrak poslale svoja lovska letala. Ta so spremljala ruski letali, dokler nista zapustili “britanskega območja interesa”, so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

LONDON > Poudarjajo, da sta ruski letali leteli blizu britanskega zračnega prostora, nista pa vanj vstopili. Incident se je zgodil nad morjem ob obali Cornwalla na jugozahodu Anglije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še pred tem je britanski obrambni minister Michael Fallon v sredo posvaril pred realno nevarnostjo, da bi lahko Rusija poskušala destabilizirati baltske države Latvijo, Litvo in Estonijo.

Dodal je, da je bil podoben incident pred dvema tednoma, ko sta ruski letali leteli nad Rokavskim prelivom, prvi tovrsten po koncu obdobja hladne vojne v zgodnjih 90. letih preteklega stoletja.

Letala zveze Nato so se lani več kot 400-krat odzvala na manevre ruskih vojaških letal, kar je v primerjavi z letom poprej 50-odstotno povečanje. Večina teh ruskih letalskih manevrov je bila opravljena v mednarodnem zračnem prostoru, do kršitev Natovega zračnega prostora je prišlo le v manjšem številu primerov.

Kljub temu so manevri neupravičeni, je novembra opozoril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Dodal je, da vzorec spominja na to, kako so tovrstne vojaške aktivnosti v zraku izvajali v času hladne vojne.

STA


Najbolj brano