London naj bi zaradi Snowdnovih dokumentov umikal svoje vohune

Velika Britanija naj bi umaknila več svojih obveščevalcev, potem ko sta se Rusija in Kitajska dokopali do strogo zaupnih dokumentov, ki jih je ameriškim varnostnim agencijam uspel ukrasti žvižgač Edward Snowden, razkrivajo britanski mediji. Nihče od ogroženih britanskih vohunov sicer naj ne bi bil ranjen, zajet ali kaj podobnega.

Velika Britanija naj bi umaknila več svojih obveščevalcev, 
potem ko sta se Rusija in Kitajska dokopali do strogo zaupnih 
dokumentov, ki jih je ameriškim varnostnim agencijam uspel 
ukrasti žvižgač Edward Snowden, razkrivajo britanski mediji.
Velika Britanija naj bi umaknila več svojih obveščevalcev, potem ko sta se Rusija in Kitajska dokopali do strogo zaupnih dokumentov, ki jih je ameriškim varnostnim agencijam uspel ukrasti žvižgač Edward Snowden, razkrivajo britanski mediji. 

LONDON > Kot med drugim poročata BBC in Sunday Times, je britanska tuja obveščevalna agencija MI6 nekaj svojih agentov umaknila na varno, potem ko sta uspeli Rusija in Kitajska vlomiti v strogo zaupne dokumente, ki jih je ZDA ukradel Snowden.

Kot pišeta britanska medija ob sklicevanju na neimenovanega predstavnika britanske vlade, so več agentov umaknili iz operacij v sovražnih državah, potem ko je postalo jasno, da je Rusiji uspelo odkleniti več kot milijon kriptiranih dokumentov. Kot so povedali drugi vladni viri, je to uspelo tudi Kitajski. Agentom je zato grozilo razkritje in njihova varnost je bila ogrožena, ni pa dokazov, da bi kdo od njih bil tudi dejansko ranjen, ubit ali zajet.

"Gre za to, da imajo Rusi in Kitajci te informacije. To je pomenilo, da smo morali agente umakniti in da zaradi razkritja tega, kako delujemo, nismo mogli več pridobivati ključnih informacij," je za medija povedal vir iz Downing Streeta 10.

Dokumenti, ki jih je leta 2013 razkril Snowden, so v osnovi govorili o spornem nadzoru ameriške agencije za nacionalno varnost NSA nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in po svetu. ZDA so ves čas svarile, da bi lahko nekateri dokumenti tudi resno ogrozili nacionalno varnost, a Snowden je zatrjeval, da jih lahko zaščiti in da vanje ne bo vlomila nobena obveščevalna služba.

STA


Najbolj brano