London bo v Calaisu kmalu postavil zid

Velika Britanija bo v Calaisu na severu Francije v skladu z dogovorom, ki sta ga državi dosegli v začetku leta, začel graditi zid, s katerim bodo migrantom preprečili vdiranje na tovornjake, je danes sporočilo britansko notranje ministrstvo.

Vozniki pravijo, da jim kljub 2100 policistom, ki so jih namestili 
okoli pristanišča v Calaisu, ni zagotovljena varnost, saj 
varnostne sile niso sposobne zavarovati cest pred migranti.
Vozniki pravijo, da jim kljub 2100 policistom, ki so jih namestili okoli pristanišča v Calaisu, ni zagotovljena varnost, saj varnostne sile niso sposobne zavarovati cest pred migranti. 

LONDON > Štiri metre visok in kilometer dolg zid bodo gradili na cesti, ki vodi do pristanišča v Calaisu. Postavljati ga bodo začeli ta mesec, dokončan naj bi bil do konca leta, napovedujejo uradni viri, kot jih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Gradnjo zidu bo financirala britanska vlada, kar je v skladu z dogovorom, sklenjenim marca letos. Zid bo služil kot dopolnilo varnostni ograji, ki že stoji okoli pristanišča in vstopa v predor pod Rokavskim prelivom.

“Zelo kmalu bomo začeli graditi ta veliki novi zid. Postavili smo ograjo, zdaj postavljamo zid,” je v torek v parlamentu v Londonu povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Robert Goodwill.

Dogovor o postavitvi zidu v Calaisu sta London in Pariz dosegla potem, ko je lani več deset tisoč ljudi z vdiranjem oziroma skakanjem na tovornjake na poti na Otok prek Eurotunnela ali trajektov skušalo vstopiti na britanska tla.

Jezni tovornjakarji in kmetje so v ponedeljek zablokirali glavne ceste v Calais in iz mesta ter s takšnim protestom zahtevali zaprtje tamkajšnjega ogromnega migrantskega tabora.

V tem improviziranem taborišču, poimenovanem džungla, se v šotorih in podobnih začasnih zatočiščih po ocenah gnete okoli 7000 migrantov. Po mnenju nevladnikov bi jih bilo lahko celo 10.000.

Migranti iz džungle včasih kar z vejami postavljajo cestne zapore, s katerimi upočasnjujejo tovornjake na poti na Otok. Nato skušajo skočiti oziroma splezati na njihove prikolice. Vozniki tovornjakov trdijo, da jih migranti in tihotapci tudi napadajo s kovinskimi palicami.

Vozniki pravijo, da jim kljub 2100 policistom, ki so jih namestili okoli pristanišča, ni zagotovljena varnost, saj varnostne sile niso sposobne zavarovati cest.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je prejšnji teden ob obisku džungle napovedal, da bodo to taborišče zaprli takoj, ko bo mogoče, a bo to potekalo postopoma.

Zid v Calaisu bo po ocenah stal 2,7 milijona evrov in bo zadnja izmed velikih pregrad, ki so zrasle v Evropi ob največjem navalu beguncev in migrantov na staro celino po drugi svetovni vojni.

STA


Najbolj brano