Na Poljskem smučajo, štorklje prekinile let

Nepričakovani prihod zime na pomlad je Poljski, Češki in Slovaški prinesel vremensko presenečenje, saj so velikonočni prazniki hladnejši od božičnih. Zaradi tega bodo številni podaljšan velikonočni vikend preživeli na smučanju.



Poljaki zaman čakajo štorklje, ki se običajno v marcu in aprilu 
vračajo v svoja gnezda. Ptice so po navedbah ornitologov 
predčasno prekinile let in na izboljšanje vremena čakajo na 
Balkanu, predvsem v Bolgariji in Romuniji.
Poljaki zaman čakajo štorklje, ki se običajno v marcu in aprilu vračajo v svoja gnezda. Ptice so po navedbah ornitologov predčasno prekinile let in na izboljšanje vremena čakajo na Balkanu, predvsem v Bolgariji in Romuniji. 

VARŠAVA, PRAGA, BRATISLAVA> Vremenske razmere so zmedle tudi ptice selivke, saj so denimo nekatere štorklje že priletele v zasneženo Poljsko.

Velikonočna sobota je v številnih predelih Poljske, Češke in Slovaške zaradi na novo zapadlega snega dejansko čisto bela.

Poljaki zaman čakajo štorklje, ki se običajno v marcu in aprilu vračajo v svoja gnezda. Ptice so po navedbah ornitologov predčasno prekinile let in na izboljšanje vremena čakajo na Balkanu, predvsem v Bolgariji in Romuniji.

Kmet za štorkljo preoral njivo

“Štorklje potrebujejo temperature najmanj 10 do 12 stopinj Celzija; v času selitve pa potrebujejo stabilne razmere, brez dežja in močnega vetra... Niso daleč. Menimo, da bo dovolj dva, tri dni po izboljšanju vremena in bodo množično prišle,” meni poljski ornitolog Ireneusz Kaluga.

Kot je še pojasnil, imajo tiste štorklje, ki so že prišle na Poljsko, težave z iskanjem hrane, a so vendarle dovolj iznajdljive in jih ni treba dodatno hraniti.

Je pa nek poljski kmet na severu Poljske na zanimiv način pomagal mladi, lačni štorklji, ki je v marcu prispela na Poljsko; sedel je v traktor in preoral njivo, čeprav za to še ni bil pravi čas, in tako je ptica lažje našla hrano.

Velikonočno smučanje

Medtem so številni Poljaki, Čehi in Slovaki izkoristili podaljšan velikonočni vikend za zadnje smučanje v tej sezoni, saj so pogoji na smučiščih idealni. Češki smučarji poročajo celo o boljših pogojih kot januarja.

Čeprav so manjši smučarski centri na Češkem že zaključili sezono, jih je do 80 centimetrov novo zapadlega snega pripravilo k ponovnemu odprtju svojih vrat. Ob tem so smučarje seznanili, da jih na progah čaka tak sneg, o katerem so pozimi lahko le sanjali.

Tudi slovaški meteorologi so smučarje razveselili z zimskimi napovedmi o snežnih metežih v osrednjem in severnem delu Slovaške, opozorili pa so tudi na možnost padanja ledenega dežja na zahodu države, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

STA


Najbolj brano