Litva uvaja obvezno služenje vojaškega roka

V Litvi bodo v luči geopolitične situacije začasno ponovno uvedli obvezno služenje vojaškega roka, je sporočila litovska predsednica Dalia Grybauskaite. Zaskrbljenost v Litvi že nekaj časa sproža rusko ravnanje v Ukrajini.

V Litvi bodo v luči geopolitične situacije začasno ponovno uvedli obvezno služenje vojaškega roka, je sporočila litovska predsednica Dalia Grybauskaite. Foto: Wikipedia
V Litvi bodo v luči geopolitične situacije začasno ponovno uvedli obvezno služenje vojaškega roka, je sporočila litovska predsednica Dalia Grybauskaite. Foto: Wikipedia

VILNIUS > “Začasno moramo ponovno uvesti obvezno služenje vojaškega roka,” je po izrednem zasedanju nacionalnega sveta za obrambo dejala Dalia Grybauskaite. “Trenutno geopolitično okolje terja okrepitev in pospešitev vojaškega naborništva,” je še dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predlog, ki ga mora potrditi še parlament, predvideva omejen vpoklic 3500 moških, starih med 19 in 26 let, letno, za obdobje devetih mesecev.

Litva je obvezno služenje vojaškega roka opustila leta 2008, štiri leta po pridružitvi zvezi Nato. Njena vojska poklicnih vojakov trenutno šteje 8000 mož, h katerim je mogoče prišteti še 4500 prostovoljnih rezervistov. Prvi naborniki naj bi se v vojašnicah zglasili jeseni.

Ruska priključitev ukrajinskega polotoka Krim in podpora separatistom na vzhodu Ukrajine sta lani sprožila precej zaskrbljenosti v Litvi, Latviji in Estoniji. Te so leta 2004 postale članice Evropske unije in zveze Nato, pred tem pa so bile do začetka 90. let minulega stoletja pol stoletja pod sovjetsko okupacijo.

Dejanja Rusije so posredno že sprožila tudi povečanje obrambnih izdatkov v trojici baltskih držav, ki se bojijo ozemeljskih ambicij Moskve, še piše AFP.

STA


Najbolj brano