Libijske sile pregnale IS iz Sirte

Libijske vladne sile so sporočile, da so po večtedenskih bojih le pregnale pripadnike džihadistične skupine Islamska država (IS) iz Sirte in da so povsem zavzele to libijsko mesto ob sredozemski obali, ki je bilo v rokah IS od leta 2015.

Sirta Foto: Wikipedia/Chapultepec
Sirta Foto: Wikipedia/Chapultepec

TRIPOLI > Kot je danes v Tripoliju sporočil tiskovni predstavnik sil vlade narodne enotnosti, so danes uspešno zavzeli še zadnje območje v Sirti, rojstnem kraju strmoglavljenega dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirta, ki leži nekje na sredi poti med prestolnico Tripoli in drugim največjim mestom Bengazi, je bila dolgo časa utrdba IS v Libiji. Iz tega mesta so džihadisti nadzorovali okoli 300 kilometrov dolg pas sredozemske obale.

Sirta je večje pristaniško mesto, ki leži kakih 350 kilometrov od italijanske obale. Leži tudi le 150 kilometrov zahodno od glavnih libijskih naftnih polj in izvoznih terminalov. Nafta pa je glavni vir dohodka za libijsko državo in za nadzor nad naftnimi polji so se spopadale številne oborožene skupine.

Tudi za IS so se bali, da si želi polastiti ta polja, s čimer bi lahko razširili financiranje svojih akcij v Severni Afriki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vladnim silam v Sirti so v boju proti IS pomagala tudi ameriška letala. Od 1. avgusta, ko so poletela prvič, so izvedla preko 450 napadov, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano