Libijska vlada nasprotuje načrtovani operaciji EU

Libijska mednarodno priznana vlada se je v ponedeljek izrekla proti vsaki vojaški operaciji, katere cilj bi bile ladje z nezakonitimi priseljenci na krovu. Načrtovano pomorsko operacijo EU je označila kot “nehumano” in dala vedeti, da ji po vsej verjetnosti ne bo dovolila delovati na ozemlju Libije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

TRIPOLI > Tiskovni predstavnik oblasti v Tobruku na vzhodu Libije Hatem al Urajbi je za AFP po telefonu poudaril, da “mora vsaka vojaška akcija potekati v sodelovanju z libijskimi oblastmi”. “Vojaška opcija za ukrepanje proti ladjam znotraj libijskih vodah ali zunaj njih po našem mnenju ni humana,” je nadaljeval in dodal, da “vlada ne bo dovolila nobene kršitve libijske suverenosti” in “ne bo sprejela načrta, če ta ne bo usklajen” z njo.

Al Urajbi se je odzval, potem ko so se zunanji in obrambni ministri EU v ponedeljek dogovorili za vzpostavitev vojaške pomorske operacije EUNAVFOR Med za uničenje poslovnega modela tihotapcev in trgovcev z ljudmi v Sredozemlju. Potrdili so koncept, sedež in poveljnika, a veliko vprašanj še ostaja odprtih.

Ponedeljkova odločitev omogoča uraden začetek načrtovanja te operacije, ki bo potekala v več fazah. Prva faza, ki se nanaša na nadzor in pregled delovanja mrež tihotapcev, naj bi bila izvedena čim prej oz. se delno že izvaja. Druga in tretja faza, ki se nanašata na iskanje, zaseg in uničenje sredstev tihotapcev, bosta temeljili na mednarodnem pravu in partnerstvu z libijskimi oblastmi, zato želi EU pred njunim izvajanjem pridobiti mandat ZN oziroma povabilo libijskih oblasti.

Kot je pojasnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, Velika Britanija, stalna članica Varnostnega sveta ZN, že pripravlja obvezujočo resolucijo na to temo, o kateri naj bi VS ZN odločil do konca junija. Zatrdila je tudi, da bo unija prosila za dovoljenje “legitimno vlado (Libije), ki je zastopana v ZN in ima sedež v Tobruku”, sodelovala pa bo tudi z drugimi “relevantnimi oblastmi” v Libiji.

Bruseljski spletni bilten EUobserver medtem poroča o internem dokumentu EU v zvezi z operacijo, ki med drugim dopušča možnost “prisotnosti na obali” Libije, tudi s strani “posebnih enot” iz sodelujočih držav, če bo to potrebno za “zaseg in/ali fizično uničenje” premoženja tihotapcev in trgovcev z ljudmi, kot so na primer čolni, zaloge goriva ali kapacitete za vkrcavanje. Svari tudi pred “veliko nevarnostjo postranske škode, vključno z izgubo življenj”, poroča EUobserver.

Libijo je po strmoglavljenju Moamerja Gadafija leta 2011 zajel popoln kaos in jo že uvrščajo med tako imenovane propadle države. Razdeljena je na štiri dele - mednarodno priznana vlada s sedežem v Tobruku nadzoruje vzhod, pripadniki Libijske zore so se utaborili v Tripoliju in nadzorujejo večino zahoda, del ozemlja je v rokah plemenskih milic Tuaregov in Tubujev, v več velikih mestih pa so močne še druge milice, tudi skrajno islamske. Varnostna situacija je izredno slaba, krepi se Islamska država, tihotapci in trgovci z ljudmi pa lahko neovirano delujejo.

STA


Najbolj brano