Libija VS ZN prosila za odobritev nakupa orožja

Libija je v sredo prosila Varnostni svet Združenih narodov, da ji odobri nakup orožja, medtem ko se spopada s skrajneži Islamske države in skuša zavarovati svoja naftna polja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libija je prosila Varnostni svet Združenih narodov, da ji odobri nakup orožja, medtem ko se spopada s skrajneži Islamske države in skuša zavarovati svoja naftna polja. Foto: STA
Libija je prosila Varnostni svet Združenih narodov, da ji odobri nakup orožja, medtem ko se spopada s skrajneži Islamske države in skuša zavarovati svoja naftna polja. Foto: STA

NEW YORK > Mednarodno priznana libijska vlada je odbor za sankcije pri VS ZN prosila za izjemo pri embargu na orožje in izrazila željo, da se ji omogoči okrepitev zračnih sil.

Libijski veleposlanik pri ZN Ibrahim Dabaši je povedal, da želijo okrepiti zračne sile, tako da bodo lahko nadzirale libijsko ozemlje in meje ter preprečile teroristom, da bi prišli do naftnih polj. S tem želi država zaščititi svoje premoženje in bogastvo.

Kot piše v dokumentu odbora za sankcije, vpogled v katerega je imela AFP, želi Libija kupiti 14 vojaških lovskih letal, sedem helikopterjev, 150 tankov, 150 oklepnih vozil, 10.000 raketometov ter strelivo in rakete od dobaviteljev v Ukrajini, na Češkem in v Srbiji.

Pred dvema tednoma je Libija VS ZN zaprosila za odpravo embarga na orožje, ki ga je VS ZN uvedel leta 2011, ko se je država pogreznila v nasilje po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija.

Velika Britanija, Francija in ZDA nasprotujejo odpravi embarga, saj bi po njihovi oceni to privedlo do okrepitve nasilja, ob tem pa so diplomati poudarili, da lahko odbor za sankcije odobri posamične nakupe orožja.

Odbor je članice VS ZN že seznanil, da namerava prošnjo Libije odobriti v ponedeljek, če medtem ne bo kakih pomembnejših pomislekov.

Libija se še vedno sooča z nasiljem, saj sta v državi dve rivalski vladi in dva parlamenta, enega priznava mednarodna skupnost, drugi pa je v rokah vplivnih milic. Skrajneži Islamske države pa so v torek zasedli najmanj dve naftni polji v osrednjem delu države.

STA


Najbolj brano