Liberija bo prejela poskusno zdravilo za ebolo

Liberija bo prejela poskusno zdravilo za ebolo, je ponoči sporočila liberijska vlada. Serum ZMapp naj bi uporabili za zdravljenje dveh zdravnikov, okuženih s smrtonosnim virusom. Število ljudi, ki mu je od začetka leta na zahodu Afrike podleglo, je medtem naraslo na 1013, poročajo tuje tiskovne agencije.

Liberija bo prejela poskusno zdravilo za ebolo Foto: Wikipedia
Liberija bo prejela poskusno zdravilo za ebolo Foto: Wikipedia

MONROVIA > Liberijska vlada pojasnjuje, da jim bo proizvajalec zdravila Mapp Biopharmaceutical vzorčne doze zdravila poslal, potem ko je tovrstno prošnjo na ameriškega predsednika Baracka Obamo naslovila liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf.

Poskusno zdravilo naj bi v Liberijo še ta teden dostavil predstavnik ameriške vlade, dodajajo. ZMapp bodo uporabili za zdravljenje dveh liberijskih zdravnikov.

Poleg tega je po trditvah liberijske vlade tudi generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan odobrila pošiljko dodatnih vzorcev poskusnega zdravila v Liberijo. Te bodo v državo dostavili predstavniki WHO.

Kot trdi ameriška vlada, je bila njena vloga vzpostaviti kontakt med liberijsko vlado in Mapp Biopharmaceutical. Po navedbah slednjih so njihove zaloge zdravila po pošiljkah v Afriko izčrpane.

WHO v Ženevi preučuje etični vidik uporabe eksperimentalnega zdravila, ki ga že uporabljajo pri zdravljenju dveh Američanov in Španca. Organizacija bo svojo ugotovitve sporočila danes.

Je pa že pozno v ponedeljek WHO sporočil, da se je vnovič povzpelo število smrtnih žrtev zaradi ebole. Od torka do sobote je v Gvineji, Liberiji, Nigeriji in Sierri Leone umrlo 52 ljudi in skupno število tako znaša že 1013.

STA


Najbolj brano