Libanon prejel francosko orožje za boj proti džihadistom

Libanon je danes prejel prvo pošiljko francoskega orožja, za katero je plačala Savdska Arabija. Ta orožje financira v okviru tri milijarde dolarjev vrednega programa, katerega namen je libanonsko vojsko bolje usposobiti za boj proti džihadistom, še posebej ob libanonsko-sirski meji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

BEJRUT > Francija naj bi v prihodnjih štirih letih Libanonu dostavila 250 bojnih in transportnih vozil, sedem helikopterjev cougar, tri manjše vojne ladje ter nadzorno in komunikacijsko opremo. Celoten strošek naj bi znašal tri milijarde dolarjev in ga bo nosila Savdska Arabija.

Rijad si namreč močno želi okrepiti libanonsko vojsko, da bi se lahko ta bolje zoperstavila džihadističnim skupinam, kot sta Islamska država in z Al Kaido povezana fronta al Nusra - in ne da ta boj prepušča močnemu šiitskemu gibanju Hezbolah, ki ga podpira Iran, glavni rival Savdske Arabije v regiji.

Prvo pošiljko orožja, v kateri so med drugim protitankovske vodene rakete za letalsko oporišče v Bejrutu, je danes pospremil francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. Minister je opozoril, da imata Francija in Libanon “bratski odnos”, ki pa ga je v minulih treh letih zaznamovalo predvsem drastično poslabšanje varnostnih razmer v Levantu.

Kot je še ocenil, je Libanon pod velikim pritiskom džihadističnih skupin in nadzor nad mejami je ključen za njegovo varnost. “V tem kritičnem kontekstu je zato bistveno, da se prijatelji in zavezniki Libanona mobilizirajo in prispevajo k njegovi varnosti in stabilnosti,” je dodal.

Libanonski obrambni minister Samir Mokbel je medtem pozdravil dostavo orožja in poudaril, da je boj Libanona proti ekstremizmu skupen boj. “Zmaga za Libanon proti terorizmu je zmaga za vse džave, blizu in daleč, ki jim grozi terorizem,” je dejal po poročanju AFP.

STA


Najbolj brano