Leto, ko so cene nafte strmoglavile

Leto 2014 je zaznamovalo neobičajno gibanje cen nafte. Črno zlato se je v prvi polovici leta dražilo, v drugi polovici leta pa so cene strmoglavile in do sredine decembra glede na najvišje ravni, dosežene junija, izgubile skoraj polovico. Izvoznice nafte se v takih okoliščinah držijo za glavo, podjetjem in potrošnikom pa se lahko smeji.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Leto 2014 so na naftnih trgih zaznamovali veliki razponi med najvišjimi in najnižjimi cenami.

Teksaška lahka nafta je leto začela pri približno 95 dolarjih za sod. Najdražja je bila junija, ko je bilo treba za 159-litrski sod odšteti nekaj več kot 101 dolar, sredi decembra pa je bil sod te nafte vreden manj kot 54 dolarjev, kar je bila najnižja raven v zadnjih petih letih.

Junija je vrh dosegla tudi cena nafte brent, ki se je od 108 dolarjev, kjer se je gibala na začetku januarja, povzpela skoraj do 112 dolarjev za sod. Sredi decembra se je nafta brent spustila do 58,50 dolarja za sod.

"Gibanje cen nafte je bilo v letošnjem letu neobičajno," so dogajanje na globalnih naftnih trgih v letošnjem letu opisali v Admiral Markets Slovenija. Kot poudarjajo, so veliki in nenadni padci presenetili tudi same države izvoznice, ki so pričakovale gibanje nafte v razponu med 95 in 105 dolarjev za sod.

Krivci so močnejši dolar, povečana proizvodnja in ukrajinska kriza

Eden od glavnih razlogov za strm padec cen nafte je krepitev ameriškega dolarja v primerjavi z drugimi valutami. "Ameriški dolar je od maja v primerjavi z evrom in večino ostalih valut porasel za približno 12 odstotkov," pravijo v Admiral Markets Slovenija. Kadar ameriški dolar raste, se praviloma cene energentov znižujejo, saj ti postajajo dražji za vlagatelje z drugimi valutami.

Drugi pomemben razlog je povečanje proizvodnje nafte v ZDA. ZDA trenutno proizvajajo največ nafte v zadnjih 25 letih, predvsem zahvaljujoč novim metodam - pridobivanju nafte iz skrilavca.

Tretji razlog, ki ga analitiki izpostavljajo vse bolj, pa je pritisk zahodnih držav na Rusijo. Rusija približno 50 odstotkov državnih prihodkov ustvari z izvozom energentov, zato padec cen nafte na globalnih trgih za državo predstavlja veliko tveganje. "Z zniževanjem cen nafte želijo zahodne države prisiliti Rusijo, da bi opustila trda stališča glede vprašanja Ukrajine," pojasnjujejo v Admiral Markets Slovenija.

Kljub močnim padcem cen nafte pa Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) na zasedanju konec novembra ni spremenila ciljne proizvodne kvote, ki ostaja pri 30 milijonih sodov dnevno. Znotraj kartela je bilo glede tega sicer precej nestrinjanja - revnejše članice, kot so Venezuela, Ekvador in Iran, so se zavzemale za zmanjšanje obsega proizvodnje, kar bi potisnilo cene nafte navzgor.

A je temu nasprotovala predvsem Savdska Arabija, katere primarni cilj je ohraniti tržni delež na zelo konkurenčnem trgu.

Napovedi za 2015 80 dolarjev za sod

Skoraj vse države izvoznice nafte so glede na klavrni konec letošnjega leta znižale pričakovanja o gibanju cen za leto 2015. Savdska Arabija pričakuje, da bo povprečna cena nafte v naslednjih nekaj letih približno 80 dolarjev za sod. Rusija v letu 2015 pričakuje ceno nekje med 80 in 99 dolarjev po sodu, ameriški urad za energetsko informiranje (EIA) pa je znižal svojo napoved s 97 dolarjev na 77 dolarjev za sod.

Na ceno nafte bo v prihodnjem letu - podobno kot letos - pomembno vplivalo dogajanje na valutnih trgih. "Če se bo ameriški dolar še naprej krepil, lahko pričakujemo dodatne padce cen nafte," pojasnjujejo v Admiral Markets Slovenija. Če bo trend obraten, pa lahko pričakujemo podražitve.

Drugi pomemben dejavnik bo globalna gospodarska rast. "Če bo prišlo do gospodarske rasti, se bo cena nafte zviševala. V primeru upočasnitve gospodarske rasti pa lahko pričakujemo dodatno znižanje," pravijo strokovnjaki.

Poleg tečaja ameriškega dolarja in globalne gospodarske rasti pa bodo na ceno nafte vplivale tudi politične razmere na Bližnjem vzhodu in v Rusiji. Vendar pa je dogajanje na tem področju nemogoče napovedati.

Cenejša nafta dobra za potrošnike; možno tudi zavarovanje tveganj

Cenejša nafta gre na roko državam, ki so največje uvoznice nafte. Med temi so so države območja z evrom, Kitajska in Japonska.

Nižje cene naftnih derivatov so ugodne tudi za potrošnike in podjetja, saj znižujejo stroške poslovanja in izdatke za nakup goriv. Tako ostane več denarja za potrošnjo in investicije.

Sicer pa v Admiral Markets opominjajo še, da v zadnjih letih vse več bank in borznih posrednikov ponuja trgovanje z nafto na finančnih trgih preko izvedenih finančnih instrumentov. Tako se je danes mogoče zavarovati pred neželenimi gibanji cen nafte ali celo ustvariti dobiček s špekulativnimi prodajami in nakupi.

Posamezniki, ki se bojijo krepitve cen nafte, se lahko zavarujejo z nakupom določene količine nafte prek borznoposredniških hiš. V primeru zvišanja cen bencina na črpalkah bi si tako na primer lahko vsak pokril izgubo, ki bi jo ustvaril z višjimi izdatki za gorivo.

STA


Najbolj brano