Letalo je najverjetneje strmoglavilo v morje

Ekipe iz več držav danes nadaljujejo iskanje letala družbe AirAsia, ki je v nedeljo s 162 ljudmi na krovu izginilo med letom iz indonezijskega mesta Surabaya v Singapur. Glede na podatke, ki so pristojnim indonezijskim službam trenutno na voljo, je najverjetneje strmoglavilo v morje.

Glede na podatke, ki so pristojnim indonezijskim službam trenutno na voljo, je najverjetneje strmoglavilo v morje
Glede na podatke, ki so pristojnim indonezijskim službam trenutno na voljo, je najverjetneje strmoglavilo v morje 

DŽAKARTA > Airbus A320-200 je stik s kontrolo zračnega prometa izgubil v nedeljo zjutraj po lokalnem času, približno uro po vzletu. Zaradi slabega vremena je pilot zaprosil za spremembo poti, kar so zračni kontrolorji odobrili, niso pa mu dali dovoljenja za dvig na višjo višino, ker je tam že letelo drugo letalo.

V iskanju letala poleg indonezijskih sodelujejo tudi ladje in letala Avstralije, Singapurja in Malezije. Iskanje je osredotočeno na območje Javanskega morja okrog otokov Bangka in Belitung, vojska pa naj bi izvedla tudi iskalno akcijo na kopnem, vključno z goratimi območji. Glede na iskanje v nedeljo so današnjega razširili na vode med Sumatro in Kaliamantanom.

"Sodeč po koordinatah, ki smo jih prejeli, in oceni, da je letalo strmoglavilo v morje, domnevamo, da se nahaja na dnu morja," je novinarjem povedal vodja indonezijske službe za iskanje in reševanje Bambang Soelistyo. "To je prvotna domneva, ki se lahko razvije na podlagi ocene rezultatov iskanja," je pojasnil.

Trenutno ekipe po njegovih besedah preiskujejo območje, kjer je morje globoko med 40 in 50 metrov. Indonezija se z drugimi državami usklajuje glede opreme, potrebne za iskanje na morskem dnu. Ustrezno opremo so jim ponudile Velika Britanija, Francija in ZDA, je še dodal.

Pretreseni sorodniki potnikov in posadke na letalu so noč preživeli na letališču v Surabayi in čakali na novice. Vsega skupaj je bilo na letalu 155 Indonezijcev, poleg njih pa še trije Južnokorejci ter po ena oseba iz Singapurja, Malezije, Velike Britanije in Malezije.

Letalo je upravljala hčerinska družba nizkocenovnega letalskega prevoznika AirAsia, AirAsia Indonesia. Indonezija je danes že napovedala, da bo vzela pod drobnogled delovanje družbe.

STA


Najbolj brano