Letalo AirAsia v času strmoglavljenja upravljal kopilot

Letalo malezijske družbe AirAsia, ki je pred mesecem dni strmoglavilo v Javansko morje, je v času nesreče upravljal kopilot, je danes sporočil vodja indonezijskih preiskovalcev pri odboru za varnost v prometu Mardjono Siswosuwarno. To je razvidno iz podatkov na eni od črnih skrinjic, ki snema zvok v pilotski kabini.

Letalo malezijske družbe AirAsia, ki je pred mesecem dni strmoglavilo v Javansko morje, je v času nesreče upravljal kopilot. Foto: Wikipedia
Letalo malezijske družbe AirAsia, ki je pred mesecem dni strmoglavilo v Javansko morje, je v času nesreče upravljal kopilot. Foto: Wikipedia

DŽAKARTA > Mardjono Siswosuwarno je dejal, da gre sicer za običajno prakso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mardjono je povedal, da je bilo letalo primerno za letenje in ni bilo preobremenjeno. “Pilota sta se normalno pogovarjala, kar kaže, da je bilo njuno zdravstveno stanje dobro,” je ocenil.

Letalo, ki je bilo na poti iz indonezijske Surabaye v Singapur, je strmoglavilo 28. decembra lani. Umrlo je vseh 162 ljudi na krovu, doslej pa so našli 72 trupel.

Vodja preiskovalcev je pojasnil, da je posadka letala airbus A320-200 ob 6.12 stopila v stik s kontrolo zračnega prometa in zaprosila za dovoljenje za dvig z 9754 na 11.580 metrov višine. Posadka je dobila dovoljenje za dvig na 10.360 metrov. Mardjono je potrdil navedbe prometnega ministra Ignasiusa Jonana, da se je letalo z 9754 na 11.280 metrov dvignilo v le 30 sekundah, kar je neobičajno hitro, nato pa se je spustilo nazaj na z 9754 metrov.

Običajno se letala dvignejo od 300 do 600 metrov na minuto, navaja AFP.

Snemalnik zvoka v pilotski kabini se je ustavil ob 6.20. “Kaj se je zgodilo potem, ne vemo,” je dejal Mardjono.

STA


Najbolj brano