Lenarčič pristal na Šrilanki

Pilot Matevž Lenarčič je po 17-urnem letenju premagal najdaljšo razdaljo v letošnji misiji GreenLight WorldFlight in uspešno pristal tudi na letališču v Kolombu na Šrilanki. Letel je mirno in ves čas na višini 3500 metrov, ob ugodnem vremenu, ki ga je spremljalo vse do Šrilanke, kjer so ga dočakale nevihte in bliski.

Slovenski pilot Matevž Lenarčič naj bi se vrnil v Portorož proti 
koncu prihodnjega tedna, predvidoma v petek.   Foto: STA
Slovenski pilot Matevž Lenarčič naj bi se vrnil v Portorož proti koncu prihodnjega tedna, predvidoma v petek.  Foto: STA

LJUBLJANA, KOLOMBO > Matevž Lenarčič je kljub slabemu vremenu varno pristal, saj se je letališču približal s severne strani in se tako izognil območju najhujših neviht, so sporočili iz njegove ekipe.

Lenarčiča zdaj od končnega cilja v Portorožu, od koder se je na pot okoli sveta odpravil 25. marca, ločijo samo še tri etape, dolge nekaj več kot 7600 kilometrov, in približno 35 ur letenja.

V ponedeljek ob poltretji uri zjutraj po slovenskem času bo vzletel proti Združenim arabskim emiratom, kjer je predviden pristanek na letališču Fujirah, okoli 100 kilometrov oddaljenem od Dubaja. Če ne bo večjih težav ali nepredvidenih zastojev, se bo slovenski pilot vrnil domov proti koncu prihodnjega tedna, predvidoma v petek, so zapisali.

Lenarčič bo v sklopu programa GreeLight WorldFlight opravil 13 etap, ki bodo razmeroma dolge, saj bodo v povprečju trajale 13 do 14 ur, najdaljše pa tudi okoli 20 ur. Pred odhodom na pot je predvidel, da bo lahko v zraku brez prestanka okoli 22 ur. Potovalna hitrost letala je med 230 in 240 kilometri na uro.

Na 42.000 kilometrov dolgi poti želi Lenarčič pridobiti čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu - črnem ogljiku. Pomemben del opreme je zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili.

STA


Najbolj brano